Норма холестерину в крові у жінок

Холестерин є складна органічна сполука, що входить в структуру клітинних стінок тканин людського організму і виконує в ньому життєво важливі функції. Але перевищення нормального вмісту холестерину в крові призводить до ризиків для здоров'я, зокрема, є чинником розвитку захворювань серця і кровоносних судин.
Аналіз крові
Зміст:
  • види холестерину
  • Нормальні показники холестерину у жінок
  • Як вплинути на рівень холестерину в крові
  • Дієта для зниження вмісту шкідливого холестерину і підвищення відносної частки корисного холестерину
  • розчинні волокна
  • Горіхи і масла
  • риба
  • часник
  • Нормальний вміст холестерину в крові відрізняється для чоловіків і жінок і змінюється з віком. У жінок особливо висока ймовірність підвищення рівня цього показника після 50 років. Особам, що подолав цей віковий рубіж, слід періодично здавати аналіз на рівень холестерину в крові.

    види холестерину

    Холестерин майже не присутній в організмі в простому вигляді, він входить до складу жиро-білкових комплексів - ліпопротеїдів. Розрізняють ліпопротеїнових молекули двох типів: низької щільності і високої. Жиро-білковими молекулами низької щільності транспортується так званий «поганий» холестерин, саме його накопичення в струмі крові збільшує кардіоваскулярний ризик. Частинки холестерину цього типу більші, тому їх перебування в кровоносній системі може приводити до закупорки просвіту судин.
    кров
    «Хороший» холестерин (альфа-холестерин) переміщається по кровоносному руслу за допомогою ліпопротеїдів високої щільності і відповідає за повернення молекул холестерину в печінку і їх подальше виведення з організму. Таким чином, фактором збільшення ймовірності появи серцево-судинних захворювань є не високий вміст загального холестерину, а підвищення рівня шкідливого холестерину і зниження корисного.

    При цьому на стандартному біохімічному дослідженні крові вимірюють тільки загальний холестерин. Для визначення рівня «поганого» холестерину потрібно поглиблений аналіз жирового складу крові - ліпідограмма.

    Нормальні показники холестерину у жінок

    Кількість холестерину вимірюється в ммоль на літр або мг / дл. Середня норма у жінок в ммоль на літр - 5,2, а показник 6,2 відповідає допустимому максимуму. Протягом життя нормальний рівень холестерину у жінок зростає. У нормі високі показники рівня холестерину спостерігаються також у вагітних жінок. Припустимо, якщо до кінця терміну виношування плоду вміст холестерину в крові майбутньої матері виростає практично в 2 рази.

    Нормальний рівень холестерину у жінок. Таблиця за віком.

    вік

    Загальний холестерин, ммоль / л

    «Поганий» холестерин (ЛПНЩ), ммоль / л

    «Хороший» холестерин (ЛПВЩ), ммоль / л

    20 - 25 років

    3,2 - 5,6

    1,5 - 4,1

    0,95 - 2,0

    30 - 35 років

    3,4 - 6,0

    1,8 - 4,0

    0,93 - 2,0

    40 років

    3,8 - 6,5

    1,9 - 4,5

    0,88 - 2,3

    50 - 55 років

    4,0 - 7,4

    2,3 - 5,2

    0,96 - 2,4

    55 - 60 років

    4,5 - 7,7

    3,3 - 5,4

    0,96 - 2,4

    60 - 65 років

    4,5 - 7,8

    2,6 - 5,8

    0,98 - 2,4

    65 - 70 років

    4,4 - 7,9

    2,4 - 5,7

    0,91 - 2,5

    старше 70-ти років

    4,5 - 7,3

    2,5 - 5,3

    0,85 - 2,4

    Як вплинути на рівень холестерину в крові

    Уже при невеликому перевищенні рівня «поганого» холестерину або наближенні до його верхньої межі слід починати лікування і профілактику подальшого зростання цього показника. Особливо це важливо для жінок після 60 років. Думка про те, що вміст холестерину в крові пов'язано тільки з раціоном харчування - помилково. Більше 80% цієї речовини синтезується в печінці, і лише невелика його частка надходить в організм з їжею. Але харчування - це той фактор, на який людина може легко впливати, тим самим регулюючи рівень холестерину в крові.

    Дотримуючись правил харчування, можна вплинути тільки на кількість шкідливого холестерину, 20 - 30% якого людина отримує з продуктами харчування. Підвищити вміст корисного холестерину, змінивши раціон харчування, неможливо, так як весь холестерин ЛПВЩ виробляється самим організмом.

    Підвищити ЛПВЩ можливо за допомогою помірних фізичних навантажень, які одночасно перешкоджають відкладенню «поганого» холестерину, що надійшов з продуктами харчування. Настійно рекомендовано заняття спортом навіть людям після інсульту або інфаркту, якщо немає відповідних протипоказань з боку лікаря, а також особам з сидячою роботою. Відмінною мірою підтримки нормального співвідношення холестеринів в крові є прийом вітамінних комплексів.
    Фрукти і ягоди

    Дієта для зниження вмісту шкідливого холестерину і підвищення відносної частки корисного холестерину

    Загальні правила дієтичного харчування для зниження ЛПНЩ:

  • відмова від сильно жирної їжі;
  • обмеження вживання сильно солоної і гострої їжі;
  • обмеження вживання алкоголю;
  • відмова від тютюнопаління;
  • включення в раціон їжі з розчинними рослинними волокнами, горіхів, жирної морської риби і часнику.
  • розчинні волокна

    Розчинна рослинна клітковина має властивість зв'язувати і виводити з організму холестерин, запобігаючи його всмоктування в травному тракті і подальше потрапляння в кровоносну систему. Великим вмістом таких волокон відрізняються квасоля, ячмінь, овес та інші види цільного зерна. Крім того, при високому холестерин будуть корисні продукти зі значною кількістю пектину: полуниця, цитрусові, яблука і виноград.

    Горіхи і масла

    Позитивно впливають на рівень холестерину горіхи і деякі рослинні масла, такі як рапсове масло. Доведено, що жирні кислоти, що містяться в горіхах, знижують кардіоваскулярний ризик. Для цього досить вживати близько 140 г горіхів в тиждень. При високому холестерин рекомендується включати в дієту зернові каші з горіхами і невеликою кількістю ріпакової олії. Також можна заправляти корисними маслами салати та інші страви.

    риба

    Риба дуже корисна для нормалізації рівня холестерину. Але важливо знати, яка саме риба. Зміст «поганого» холестерину і тригліцеридів допомагає знизити включення в раціон жирної морської риби, такої як оселедець, тунець, лосось, сардина і скумбрія. Ці породи риб відрізняє високий вміст омега-3 жирних кислот, що перешкоджають підвищенню рівнів ЛПНЩ.

    часник

    Часник відрізняється унікальною здатністю перешкоджати окисленню корисного холестерину. Його вживання є профілактикою утворення судинних бляшок. Регулярний контроль рівня холестеринів допомагає прогнозувати розвиток захворювань судин і серця і здійснювати їх своєчасну профілактику. Особливо важливо контролювати вміст холестерину жінкам:

  • кращим;
  • володіє надмірною вагою;
  • які страждають від гіпертонії, серцевою недостатністю і іншими захворюваннями серця і судин;
  • постклімаксного віку.
  • Авторські права 2019 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
    При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
    Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.