Правила травника

Лікування «бабусиними методами» за допомогою трав'яних зборів, виявляється, може перетворитися в загадковий ритуал гідний чаклунки-травниця, а то і лабораторії алхіміка. Для цього достатньо лише ... уважно дотримуватися інструкції!

Давайте згадаємо, як ви зазвичай заварюєте лікарські трави. Безжально заливаєте сухі листочки і травинки крутим окропом і залишаєте на деякий час? Охололо, стало бути, готово. Можна пити. Так воно, звичайно, може і зручніше, але чи є сенс у такій процедурі - велике питання. Не дарма в інструкції, яку ви так легковажно проігнорували, було написано «водяна лазня». Тим часом, помилки, допущені при заварюванні трав'яних зборів, відображаються не тільки на смак напою, а й на лікувальний ефект. Тому якщо придбані трави не приносять бажаного результату, не поспішайте звинувачувати в цьому виробника, а зверніться до інструкції

сухі факти

Для приготування лікарських напоїв існує кілька способів. А найпоширеніші з них - відвар і настій - методи так званого водного екстрагування (виділення корисних речовин). Однак вони підходять не для всіх трав і коріння, так як деякі рослини вимагають більш активного консерванту. В цьому випадку отримують настоянку, до складу якої (на відміну від близького за звучанням настою) завжди входить спирт. Такий метод використовується при виготовленні більшості сучасних БАДів, так як значно підвищує концентрацію в продукті корисних речовин.

Нарешті, ще один спосіб приготування і застосування корисних речовин, що містяться в травах і збори - це сироп. Самі простий з них всім нам добре знайомий і легко готуємо - це варення. Однак більш складні і, тим більше, лікувальні сиропи, виготовляються тільки в промислових умовах.

«Будинки і без спеціального обладнання повноцінний будь-який лікарський напій приготувати в принципі складно, сучасні лабораторії справляються з цим набагато краще, - розповідає фітотерапевт компанії« Алфіт »Ольга Єрмакова. - Однак в будь-якому випадку, щоб дійсно відчути силу цілющого збору, слід уважно поставитися до того, як його готують і вживають, засвоївши кілька простих правил ».

Правило 1. Радимося з лікарем

Про те, що трави - це не іграшка і за допомогою аптечного збору в принципі можна і вбити, ви напевно чули. Але всерйоз можливо не приймали. Але ж, крім жартів, в травах закладена така міць, що при неправильному вживанні вони можуть серйозно зашкодити організму. Тому рішення то тому варто вам приймати той чи інший збір в лікувальних цілях, звичайно, краще довірити лікаря.

Правило 2. Читаємо інструкцію

Звучить, звичайно, смішно, але більшості людей є дійсним навіть у голову не приходить просто прочитати інструкцію перед заварюванням трав'яного збору. А це найважливіший пункт правил.

Відкривши для себе захоплюючий світ інструкцій, ви дізнаєтеся, що деякі трави і збори найкраще відварювати, а інші «люблять», коли їх наполягають. Зовні відвар від настою відрізнити ви не зумієте, але різниця є. Так, настої швидше засвоюються організмом, а відвари діють триваліше.

Правило 3. Тримаємо температуру

Щоб отримати настій, сировина (збір, трави, коріння і ін.) Заливають гарячою (ні в якому разі не киплячою!) Водою і залишають на вказане в рецепті час. Для відвару сировину заварюють, вже доводячи до кипіння. Це - найскладніший момент приготування, важливо не перегріти трави, так як при цьому можуть зруйнуватися всі корисні речовини. Саме тому готувати відвари рекомендується на водяній бані. Сировина поміщають в заздалегідь підігріту порцелянову посуд, ставлять її в каструлю з холодною водою, і до кипіння доводиться саме вода в каструлі. А вміст ємності рівномірно нагрівається до потрібної температури, не переступаючи заповітну точку кипіння.

Правило 4. Правильна посуд

Завжди потрібно звертати увагу і на посуд, в якій готується сировину. Вона повинна бути або скляній, або глиняною або фарфорового. Емальований посуд допустима, але тільки в дуже хорошому стані - на її внутрішній поверхні не повинно бути ніяких відколів і пошкоджень. В термосі теж можна робити настої, але не зберігати! Залізо, алюміній і, тим більше, пластик для трав не підходять, інакше ефект від настою або відвару буде не той. Також не рекомендується використовувати для приготування настоїв кава-преси (скляна колба з металевим поршнем і фільтром).

Правило 5. цідити або НЕ цідити?

Отже, відвар або настій готовий. Що далі? Якщо збір містить дубильні речовини, то його потрібно процідити негайно, не охолоджуючи, інакше все корисне, що виділилося з сировини, в ньому ж після охолодження і осяде. Про те чи є необхідність в проціджуванні, ви дізнаєтеся з інструкції (адже ми з вами домовилися, що ви її уважно прочитаєте, чи не так?). Якщо ніяких особливих вказівок немає, потрібно просто почекати зазначений час і пити.

Правило 6. Зберігання не підлягає!

Не варто заготовлювати настої і відвари в промислових кількостях: зробили невелику порцію, випили відповідно до зазначеної схемою (до або після їди, перед сном, вранці і т. Д.) - готуйте наступну. Якщо зберігати відвар або настій при кімнатній температурі, вже через добу він почне псуватися. У холодильнику термін зберігання довше, до трьох днів.

У будь-якому випадку, і настій, і відвар перед вживанням обов'язково потрібно підігріти. Пити їх слід тільки теплими!

Авторські права 2020 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.