Масла ефірні: укропное, анісова, хвойні, шавлієве, полинове, лаврове

Масла ефірні: укропное, анісова, хвойні, шавлієве, полинове, лаврове
Найбільше застосування в медицині знайшли укропное і анісова ефірні масла.

До цієї групи ефірних масел відносяться: укропное, фенхелевое, кмином, анісова, кориандровое.

Кропове ефірне масло

Для отримання укропного ефірного масла використовуються стиглі висушені плоди кропу, ці ж плоди є також лікарською сировиною, яке включається в численні збори. Плоди містять 4 - 5% ефірного масла. В останні роки ефірне масло отримують з цілих рослин, плоди яких мають молочно-воскову стиглість. Настій плодів використовують як відхаркувальний засіб. З плодів кропу отримують суму речовин, які під назвою Анегін застосовують як спазмолітичний засіб при спазмах гладкої мускулатури кишечника і коронарних судин. Ефективність препаратів листя кропу при гіпертонічній хворобі, порушеннях серцевої діяльності на тлі атеросклерозу обумовлено дією ефірного масла, здатністю його флавоноїдів знижувати проникність судинної стінки, а також протиаритмічними властивостями калію і поліпшенням метаболічних процесів в організмі під впливом аскорбінової кислоти. Плоди кропу корисні як зміцнюючий, відхаркувальний, збудливий спосіб. Їх використовують при туберкульозі легень і рахіті, при порушеннях сечовиділення при сечокам'яній хворобі, а також при недостачі молока у породіль. Як зовнішній засіб препарати кропу використовуються при гострому і хронічному блефарокон'юнктівіт, лімфаденіті, гнійних і скрофулезних процесах. Настій насіння, листя кропу або ж укропную воду (2 - 3 краплі укропного масла на склянку води) застосовують як косметичний засіб при гнійничкових хворобах шкіри обличчя. Насіння кропу кип'ятять у вині, настоюють протягом 12 днів і цей настій вживають як снодійне. Загалом кріп - рослина-універсал: це чудова зелень для салатів, соусів, до м'ясних страв, для засолювання овочів і сировину для лікеро-горілчаної промисловості, кондитерського, хлібопекарського, парфумерного, кондитерського, миловарного виробництва. Взимку, коли немає свіжого кропу, використовують спиртовий розчин затишного ефірного масла для приготування борщів і супів.

Анісова ефірне масло

Аніс відомий здавна. Вперше про нього згадують стародавні єгиптяни і греки. В даний час його широко культивують майже у всіх країнах Європи, а також в Азії, Африці і в ряді країн Америки. З давніх часів аніс цінується як пряність. Жирне масло використовують в миловарінні, в парфумерії, а його щільна частина служить замінником масла какао. Рослина має відхаркувальну і збудливу дію. Водний розчин анісу посилює діяльність кишечника, стимулює функції травних залоз, поліпшує травлення, має антисептичні властивості. При кашлі призначають водний розчин насіння, анісовий сироп і ефірну олію - як відхаркувальний засіб. Анісова ефірне масло входить в рецептуру майже всіх інгаляційних сумішей, що застосовуються при захворюваннях бронхів. астмі, втрати. голосу. Встановлено, що анісова масло зменшує болю і відновлює перистальтику при судомних спазмах кишечника. У моряків воно славиться як хороший засіб від цинги. Насіння анісу офіційно увійшли в медичну практику. Вони є складовою частиною грудних, проносних, шлункових і потогінних зборів. Ефірна олія анісу додають в різного роду краплі (краплі датського короля) від кашлю, нерідко для поліпшення смаку ліків. Ефірна олія, яке у великій кількості міститься в плодах, всмоктується в травний тракт, стимулює шлункову діяльність. Воно бактерицидно діє на мікрофлору дихальних шляхів. Завдяки виділенню анетола через бронхи (основною складовою частини анісової олії) ефірна олія чинить легку відхаркувальний вплив і сприяє рефлекторному збудженню дихання, посиленню секреції слизових оболонок трахеї, гортані, бронхів. Тому анісова масло застосовують як відхаркувальний засіб при катарі верхніх дихальних шляхів і бронхоспазмах (по 1 - 5 крапель на прийом). В останні роки анісова масло використовують рибалки-любителі для виготовлення приманки.

ХВОЙНІ Ефірні олії

Промислове значення має соснове і ялицеве ​​ефірні масла. Сосна - одне з найдавніших лікарських рослин, ще 5000 років тому в Шумерському державі було записано 15 різних рецептів, в яких згадувалася і соснова смола. Висушену хвою сосни та ялиці шумери використовували для компресів і припарок. Слов'яни порошком з висушеного соку сосни засипали рани, соснової смолою і дьогтем зводили екзему і лишаї. Росіяни, греки і римляни скипидаром лікували простудні захворювання і простріли. Протицингові властивості сосни споконвіку були відомі народам Півночі, мандрівникам і морякам. У лікувальній практиці широко використовуються продукти, отримані з сосни: скипидар, соснове масло, сосновий дьоготь, каніфоль, хвойна паста. Скипидар і соснове ефірну олію через легкої розчинності в ліпідах глибоко проникає в шкіру, дратує її і рефлекторно викликає деякі зміни в організмі. При вдиханні парів соснового ефірного масла посилюється секреція бронхів, що сприяє розрідженню і виділенню мокротиння. Тому ефірне масло використовується при катарі горла і бронхіті, при лікуванні ревматизму. Спиртовим розчином ефірного масла, відомим під назвою «Лісова вода», оббризкують житлові, лікувальні та шкільні приміщення. При цьому гинуть практично всі бактерії і віруси, що викликають захворювання. Хвоя виділяє легколетучие фітонциди, які мають сильну бактерицидну дію. Тому санаторії для хворих на туберкульоз легень розташовані в сосновому лісі. Соснове ефірне масло може застосовуватися в саунах для ароматизації повітря. Воно входить до складу препарату «Роватікенкс», «Пінабін» і ін., Препаратів для лікування сечокам'яної хвороби, а також в різні інгаляційні суміші, які застосовуються для лікування віспи, бронхітів, ларингіту. Водним розчином соснового масла (2 - 3 краплі на склянку води) користуються для лікування пародонтозу. Продукти переробки ялиці широко використовуються в медицині. Піхтовий бальзам, що видобувається при підсочці дерев, загоює рани, гнійники, порізи. Сьогодні фармацевти, додаючи до ялицевої смоли отримані з лишайників антибіотики, набагато розширили середу її застосування. Однак головна заслуга ялиці в тому, що з її деревної зелені отримують ефірну олію, яка використовується для виробництва камфори. Як і соснове, ялицеве ​​масло має сильну бактерицидну властивість, з успіхом застосовується в інгаляційних сумішах для лікування бронхітів і інших захворювань верхніх дихальних шляхів. Народна медицина рекомендує найпростіший і ефективний спосіб очищення нирок із застосуванням пихтового ефірного масла. Взимку і пізньою осінню необхідно застосовувати збір сечогінних трав, що складається з материнки, шавлії лікарської, меліси, споришу, звіробою. Можна включити також плоди шипшини. 30 г суміші цих трав необхідно залити 500 мл окропу, настояти до темного кольору і приймати в теплому вигляді по 100 - 150 мл до їди з однією столовою ложкою меду. Після тижня такої попередньої підготовки організму переходять на наступний склад: в зазначений вище настій додають ялицеве ​​масло з розрахунку 5 крапель на 150 мл настою. Суміш ретельно перемішують і випивають за 30 хвилин до їжі протягом 5 днів - 3 рази на день. Через 3 - 4 дні результати очищення починають проявлятися у вигляді незначно помутнілої сечі. Пізніше можуть з'явитися дрібні камінчики. З інтервалом в два тижні це можна повторити до бажаного результату.

Шавлієва ефірна Олія

Шавлієве ефірне масло отримують із суцвіть шавлії мускатного. Рослина і ефірне масло були відомі ще в давнину. «Проти влади смерті росте в садах шавлія ...» Такі вірші складали стародавні греки, вірячи в чудодійну силу цієї рослини. Рослини використовують як антисептичний, протизапальний, пом'якшувальний, дезінфікуючий, заспокійливу, спазмолітичну, кровоспинну, відхаркувальний, сечогінний, в'яжучий, ранозагоювальний засіб. Настій і відвар шавлії застосовуються при застуді, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхіті, бронхіальній астмі, кашлі, туберкульозі легень. Настій шавлії застосовують як сечогінний засіб при набряках, захворюваннях сечового міхура, нирок, а також при гастритах зі зниженою кислотністю, виразковій хворобі, спазмах кишечника, коліті, метеоризмі, проносі, захворюваннях печінки, жовчного міхура. Настій рослини зміцнює нервову систему, покращує обмін речовин, нормалізує статеву функцію. Особливо цінним є ефірна олія шавлії. Водний розчин ефірного масла (2 - 3 краплі на склянку води) використовують для полоскання при запаленні верхніх дихальних шляхів, слизової порожнини рота, втрати голосу, стоматиті, папилломатозе гортані. Шавлієве масло - хороший засіб при бронхіальній астмі, застуді, кашлі, ангіні. Його широко застосовують у вигляді інгаляцій, для ароматизації службових і житлових приміщень. У побуті його використовують для лікування запальних процесів в середньому вусі. Для цієї мети необхідно в вухо вставити турундочку і нанести зовні на марлю 2 - 3 краплі шавлієвого масла. Мускатний шавлія використовується також для отримання отворів. Для прийняття однієї ванни необхідно 100 г сухого подрібненого шавлії залити одним літром водопровідної води і кип'ятити протягом 60 - 80 хвилин, потім суміш відстояти в тій же посуді протягом 24 годин, після чого профільтрувати через два шари марлі. Рідина зі специфічним запахом мускатного шавлії містить ефірну олію, мурашину і оцтову кислоту, смолисті речовини, солі сольва, мікроелементи. Ці речовини легко розчиняються в жирах, при зовнішньому застосуванні, проникають через епідерміс і викликають роздратування периферичних рецепторів нервової системи. У поєднанні з температурою ванни і іншими бальнеочинників дають позитивний лікувальний ефект. На ефіроолійних заводах екстракт отримують з конденсату, що утворюється при переробці шавлії мускатного. Для приготування ванни на 100 л водопровідної або морської води додають 200 г екстракту. Вміст ванни розмішують протягом однієї хвилини. Тривалість прийняття процедури 7 - 15 хвилин, температура води 36 - 38 ° C, курс лікування 12 - 16 ванн. Шавлієві екстракт застосовують для компресів. Зазвичай зшивають прокладку з 8 - 10 шарів гігроскопічної тканини, її просочують екстрактом або відваром, підігрітим до 40 - 45 ° C і накладають на уражені ділянки і суглоб. Кожні 15 хвилин компрес змінюють. Тривалість процедури 30 - 40 хвилин, курс лікування 15 - 20 сеансів. Шавлієві екстрактом або відваром лікують захворювання нервової системи, залишкові явища поліомієліту, радикуліти, спондильоз, остеомієліти, поліартрити, артрити, артрози, закриті переломи, які тривалий час не загоюються, захворювання судин, захворювання жіночої статевої сфери (хронічні запалення), безпліддя, гіпо олігометорія, хвороби шкіри (невродерміти, псоріаз в стадії ремісії, гнійні екземи). Для посилення дії екстракту або відвару необхідно в ванну додати 4 - 5 крапель ефірного масла шавлії мускатного.

ЕФІРНЕ МАСЛО ПОЛИНУ

У Криму отримують ефірні масла з полину лимонної і полину таврійського. За складом і впливу на організм людини ці масла відрізняються і тому слід з обережністю ставитися до маслу з полину. Якщо ефірну олію з полину лимонної можна в невеликих дозах (1 - 2 краплі на склянку води або 5 г на 100 мл спирту) застосовувати для інгаляції і полоскань, то ефірне масло з полину таврійського рекомендується використовувати тільки для ароматизації повітря, виготовлення одеколонів, лосьйонів, туалетних вод і вина типу «Вермут». Культура ця сягає глибокої давнини. Назва полину походить від давньоримського «Артемізії» - «Здоров'я» або від давньогрецького «Артемизия» - Артеміда, богиня дітонародження і полювання. Аромат масла полину таврійського поєднує в собі гірку свіжість і п'янкий аромат кримських степів, а полину лимонної - ніжний запах лимона. Цариця Клеопатра виділила його серед інших масел, застосовуючи в поєднанні з іншими ефірними маслами для отримання туалетної води. Духи з вмістом полину таврійського нагадують жінці про чоловіка, і є відомості про їх збудливу дію на обидві статі. Напої з полину лимонної підвищують апетит, покращують роботу шлунка. Для того, щоб отримати горілку з запахом лимона, необхідно сталевий дріт 0,5 мм занурити на 1 - 2 см в пробірку з ефірною олією полину лимонної, а потім дріт, змочену ефірною олією, занурити в пляшку з горілкою. Цього ефірного масла досить для отримання горілки з ароматом лимона. Пари масла полину дезінфікують повітря в приміщенні завдяки наявності в ньому альдегідів і карбонільних сполук. На Русі полином обкурювали хати під час епідемії чуми і холери, багато стелили траву полину на підлогу для відлякування комах і ароматизації, знезараження повітря в приміщенні. Масло полину використовується при гермінтозах, для нормалізації менструального циклу (дистилят ефірної олії), як протигарячкове і протиглисний засіб. Є відомості про лікування полином таврійської алкоголізму. Сигарети, виготовлені з полину таврійського, застосовуються в Китаї при голкорефлексотерапії, завдяки чому різко підвищується ефективність лікування.

Лавровий ЕФІРНЕ МАСЛО

Лавр благородний нагадує нам про романтичні і суворих часах Римської імперії, коли переможцю влаштовували пишні урочистості і вінчали лавровим вінком. З давнини рослина відомо було також як харчова та лікарська. Батьківщиною лавра благородного є Середземномор'ї, поширене це рослина також в Грузії, південно-західній частині Краснодарського краю і в невеликих кількостях на Південному березі Криму. Листя лавра містять ефірну олію 0,5 - 0,6%, цілющі властивості якого обумовлені вмістом евгенолу, цинеолу і ряду терпенових з'єднань. Цим пояснюються його антимікробні та протизапальні властивості, що дозволяє використовувати лаврове масло в ароматотерапии. У народній медицині лавровий лист вживається-як зовнішній засіб проти корости, при ревматичних болях, спазмах, пухлинах

Авторські права 2020 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.