Які продукти підвищують гемоглобін у крові?

Дефіцит гемоглобіну в організмі призводить до розвитку анемії - гематологічного захворювання, що вимагає спеціального лікування. Невід'ємною частиною такого лікування є збалансоване харчування. У статті ми розглянемо, які продукти підвищують гемоглобін, і як їх краще вживати, щоб отримати найбільшу користь для здоров'я.
Продукти збільшують гемоглобін
Зміст:
  • синтез гемоглобіну
  • Продукти, що підвищують гемоглобін у крові
  • Як поліпшити засвоєння заліза?
  • Поради для вегетаріанців
  • Як підвищити гемоглобін дитині?
  • Гемоглобін - це пігментсодержащіе білок крові, який виконує дуже важливу функцію - переносити кисень до тканин. Якщо гемоглобіну не вистачає, виникає анемія, і організм починає страждати від кисневого голодування - гіпоксії. Прояви анемії можуть бути найрізноманітнішими. Хворих, як правило, турбує:

  • погане самопочуття;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • блідість;
  • сухість шкіри і підвищена ламкість нігтів і волосся;
  • різні розлади травлення;
  • сонливість і т.д.
  • синтез гемоглобіну

    Синтез гемоглобіну відбувається в червоному кістковому мозку. Для цього фізіологічного процесу необхідні такі речовини:

  • Залізо.
  • Амінокислоти.
  • Деякі вітаміни (В12, фолієва кислота).
  • Таким чином, щоб гемоглобіну утворювалося досить, в організм в обов'язковому порядку повинні надходити зазначені вище з'єднання. Багато з них у великих кількостях містяться в продуктах харчування, тому дотримання спеціальної дієти при анемії має важливе значення в процесі одужання.

    Продукти, що підвищують гемоглобін у крові

    До таких продуктів, перш за все, відносяться ті, які містять залізо. Особливо добре засвоюється залізо, що знаходиться в їжі тваринного походження (вона, крім заліза, забезпечує організм необхідними для синтезу гемоглобіну амінокислотами):

  • Червоному м'ясі.
  • Субпродуктах (печінці, мові).
  • Курячих яєчних жовтках.
  • Яйцях перепілок.
  • Червоними та чорними ікрі.
  • Залізо в досить великих кількостях входить до складу і деяких рослинних продуктів:

  • Буряка.
  • Моркви.
  • Шпинату.
  • Морської капусти.
  • Орєхов.
  • Яблук.
  • Гранатів.
  • Бобових.
  • Гречки.
  • Пивних дріжджів.
  • Крім того, при анемії необхідно подбати про те, щоб в організм в достатній кількості надходили вітамін В12 і фолієва кислота. Для цього в раціоні людини з недоліком гемоглобіну обов'язково повинні бути присутніми:

  • Свиняча і яловича печінка, кролятина, яловичина, баранина.
  • Риба - сардина, скумбрія, тріска.
  • Курячі яйця.
  • Тверді сири.
  • Горіхи.
  • Бобові.
  • Різноманітна зелень.
  • Гриби (білі і шампіньйони).
  • Брокколі.
  • Вплинути на процеси утворення гемоглобіну можна і за допомогою деяких солодощів, наприклад, кунжутної або соняшникової халви і шоколаду.

    Продукти містять залізо

    Як поліпшити засвоєння заліза?

    Щоб більша частина заліза, що надходить в травний тракт, засвоювалася організмом, необхідна аскорбінова кислота (вітамін С). Найбільш щедрими джерелами цієї речовини є:

  • Шипшина, чорна смородина, обліпиха, калина, горобина, малина.
  • Червоний солодкий перець.
  • Цитрусові.
  • Суниця і полуниця.
  • Квашена капуста білокачанна.
  • Брокколі і брюссельська капуста.
  • Шпинат.
  • Ківі.
  • Також варто пам'ятати і про те, що ряд речовин, навпаки, погіршує всмоктування заліза в травному тракті. До таких речовин відноситься кальцій, кофеїн і деякі сполуки, що містяться в злаках. Тому в процесі лікування анемії не можна одночасно з железосодержащей їжею (а тим більше з лікарськими препаратами заліза) вживати такі продукти:

  • Молоко, кефір, сир та інші молочні продукти.
  • Кава, міцний чай, кока-колу.
  • Хліб.
  • Макарони, печиво та інші борошняні вироби.
  • Отже, щоб м'ясний протианемічний обід був дійсно корисним, як гарнір до м'яса необхідно вибирати свіжі овочеві салати з додаванням лимонного соку, а на десерт - свіжі фрукти. Запивати такий обід найкраще ягідним морсом, чаєм з шипшини або апельсиновим соком, а не кава або кока-колою.

    Що стосується молочних продуктів, то виключати їх повністю з раціону зовсім не потрібно. Ці продукти також потрібні організму при анемії, оскільки в них міститься білок. Просто слід розмежовувати прийом железосодержащей їжі і молока. Наприклад, гречку краще з'їсти з печінкою або шматочком м'яса, а овочевий салат - не з сметаною, а з рослинним маслом.

    Поради для вегетаріанців

    Тим, хто не вживає тваринні продукти, медики рекомендують підвищувати кількість заліза і гемоглобіну в організмі за допомогою таких засобів:

  • Морквяного, бурякового, яблучного свіжоприготованого соку.
  • Суміші з волоських горіхів, меду та журавлини.
  • Салата з морської капусти.
  • Страв з білих грибів і бобових.
  • Гранатів.
  • Гречаної каші.
  • Шоколаду.
  • Як підвищити гемоглобін дитині?

    Якщо у дитини виявлено анемія легкого ступеня (середньотяжкі і тяжкі анемію необхідно обов'язково лікувати медикаментозно), нормалізувати кількість гемоглобіну можна за допомогою корекції харчування. Для дітей до 6-місячного віку ідеальним джерелом заліза є материнське молоко (за умови, що мама харчується повноцінно). Якщо ж грудного молока немає, його повинні замінювати високоадаптовані суміші, а не коров'яче молоко. Після 6 місяців (а іноді і раніше при необхідності) в раціон дитини варто вводити і інші продукти, що містять залізо: фруктові соки, овочеве пюре, м'ясо, яєчний жовток і гречану кашу.

    У більш дорослих дітей харчову корекцію дефіциту заліза можна проводити за такими ж принципами, як і у дорослих. Тобто щодня давати дітям м'ясні страви, салати зі свіжих або відварених овочів, фрукти і ягоди по сезону (влітку - полуницю, малину, чорницю, суницю, восени і взимку - яблука, ківі, цитрусові і т.д.). Декілька разів на тиждень в раціоні дитини обов'язково повинні бути присутніми яйця (бажано перепелині) і риба.

    Авторські права 2020 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
    При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
    Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.