Чи можна шипшину при гіпертонії?
Шипшина при гіпертонії використовується завдяки її сечогінним властивостям,до того ж відведення рідини з організму людини викликає зниження артеріального тиску. Але для того щоб правильно використовувати ці плоди, треба знати корисні властивості і протипоказання шипшини. Будуть розглянуті і деякі рецепти, які можна застосовувати при високому тиску або гіпертонії.
Склад плодів шипшини і їх застосування, протипоказання
У рослині присутні наступні компоненти:
Всі зазначені компоненти дозволяють використовувати шипшина проти мікробів. Можна вживати рослина для знеболювання.
Насіння рекомендується застосовувати для звуження судин. З плодів рослини роблять різні відвари і настої, які усувають запальний процес, зміцнюють стінки кровоносних судин. Листя і квітки рослини використовуються для приготування настою, що допомагає зняти біль при деяких захворюваннях.
Якщо у людини діагностована гіпертонія, то для стабілізації тиску можна застосувати відвар шипшини за рекомендацією лікаря.
Не можна робити такі настоянки на спирту, вони сприяє звуженню судин, а це підвищує артеріальний тиск. При артеріальній гіпертензії для зниження тиску треба використовувати відвари засушених плодів шипшини.
Але не всім хворим можна вживати цю рослина для лікування. Шипшина протипоказаний людям, у яких виявлена виразкова хвороба або є симптоми гастриту з підвищеною кислотністю.
Такі хвороби, як серцева недостатність і артеріальна гіпотензія, не дозволяють застосувати плоди шипшини для лікування хворого. У першому випадку у людини під впливом рослини відбувається збільшення згортання кров'яної плазми через наявність в шипшині вітаміну К. У другому випадку використовувати шипшиновий відвари і настої можна, вони може ще більше знизити вже знижений артеріальний тиск у хворого, що може привести до різних ускладнень.
Рекомендуємо прочитати: Трави що знижують тиск
Заборонено вживати шипшина людям з сечокам'яною хворобою, а також тим, у кого ця рослина викликає алергію або індивідуальна непереносимість його компонентів. Треба знати, що будь-який настій із застосуванням шипшини негативно впливає на емаль зубів. Тому рекомендується випити ліки, виготовлені з рослини, через трубочку, а потім прополоскати ротову порожнину.
Рецепти із застосуванням настоїв з різних частин рослини
Для зниження підвищеного тиску можна скористатися наступними рецептами:
Для зниження підвищеного тиску при гіпертонії можна застосувати коріння шипшини. Для цього купують в аптеці корінці рослини, беруть 1 ст. л. сировини, заливають 3 склянками води (600 мл). Після цього суміш ставлять на вогонь, доводять до кипіння. Знімають посудину з сумішшю з плити, дають трохи охолонути (15-20 хвилин), а потім знову ставлять на вогонь, доводять до кипіння. Після цього відвар заливають у термос, настоюють близько 3 годин.
Отриману настойку треба застосовувати у вигляді теплого чаю протягом дня. Курс лікування таким засобом триває 30-45 діб. Щоб настойка діяла ефективніше, рекомендується при лікуванні зазначеним ліками на час курсу відмовитися від вживання в їжу м'яса.
Шипшина і інші рослини в відварах і настоях проти гіпертонії
Засіб, що знижує артеріальний тиск, можна отримати і за допомогою суміші плодів шипшини з іншими рослинами.
Можна змішати в рівній пропорції плоди глоду і ягоди шипшини. Для отримання настою потрібно по 2 рівні частини обох інгредієнтів. Потім до них додають по 1 частини чорноплідної горобини та журавлини. Всі компоненти змішують. Беруть 3 ст. л. отриманої суміші і заливають 0,25 л води (окріп). Отриманий склад наполягають протягом 25-30 хвилин, а потім фільтрують через 4 шари марлі. Приймати ліки рекомендується до їди по 1/3 склянки.
Рекомендуємо прочитати: Журавлина знижує або підвищує тиск?
Інший рецепт пропонує змішати в рівних пропорціях ягоди бояришні і шипшини. З отриманої суміші беруть 3 ст. л., заливають 0,5 л кип'яченої води. Наполягають засіб від 6 до 8 годин. Хворому дають настій 3 рази на день по 1/3 склянки.
Ще один рецепт пропонує використання неочищеного лимона з шипшиною. Для цього лимон разом зі шкіркою подрібнюють на тертці. Потім до отриманої суміші додають по 1 ст. л. подрібнених ягід шипшини і журавлини (вона повинна бути свіжою). Все ретельно перемішують, а потім додають 100 мг меду. Все знову ретельно перемішують. Хворий повинен вживати ліки по 1 ст. л. на добу.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал