Як лікувати гіпертонію калиною, рецепти народної медицини
У природі існує маса натуральних лікарських засобів, вживання яких допомагає людині долати різні захворювання. З безлічі рослин, яким притаманні чудові цілющі засоби, слід виділити одне, що є воістину паличкою-виручалочкою для хворих на гіпертонію. Ця рослина - звичайна червона калина.
У цьому не дуже високому чагарнику, що має негусту крону, укладена просто чарівна сила. Цією силою володіють, в основному її плоди, представлені червоними за кольором і гіркими на смак ягодами, які містять в собі плоскі овальні кісточки. Калинові кущі зустрічаються повсюдно - і в лісі, хоч листяному, хоч змішаному; і на галявині чи на місці вирубки дерев; і на березі озера або річки.
Людина часом, просто не надає значення, а скоріше за все, не знає, якими чудодійними властивостями володіє калина при гіпертонії. А адже на гіпертонічну хворобу хворіє велика половина людства, при цьому грошові витрати на покупку ліків для лікування просто колосальні!
Рідко хто замислюється про те, що буквально у дворі будинку або в найближчому ліску знаходиться диво-засіб, здатний полегшити перебіг хвороби, а може бути, навіть і позбавити від неї назавжди. Вся справа в цих чудових червоних ягодах, що мають ні з чим не порівнянний специфічний смак.
Калина і область її застосування
Свої лікувальні властивості калина червона демонструє не тільки при лікуванні гіпертонії. Область її застосування досить обширна:
Крім цього, калина при гіпертонії добре показує себе в зміцненні серцевих м'язів і очищенні судин, розчиняючи холестеринові бляшки. Досить щодня з'їдати чашечку свіжих ягід, а якщо свіжих немає, підійде і калиновий настій. Краще робити це в профілактичних цілях, щоб не допустити загострення гіпертонії.
Калина при підвищеному тиску
Якщо у хворого гіпертонія поки тільки в початковій стадії, можна домогтися зниження кров'яного тиску, використовуючи свіжі калинові ягоди, не застосовуючи медикаментозні засоби. Щоб смак ягід при лікуванні калиною гіпертонії, не здавався занадто гірким, можна додавати в перетерту ягідну масу мед або цукор.
Є безліч рецептів застосування калини при гіпертонії. Нижче наведені лише деякі з них.
Найпростіший рецепт настою
Пити по 1/3 склянки за півгодини до їжі протягом трьох-чотирьох тижнів. Після тижневої перерви цей курс бажано пройти знову.
Рецепт пареної калини
Приймають ці смачні ліки по 3 ст.л. за 30 хв до прийому їжі.
Рецепт чаю
Цей корисний чай готується вкрай просто: добре промиті червоні ягоди потовкти в каструльці або відразу в чайній чашці, налити окропу, настояти кілька хвилин, злегка підсолодити цукром або медом, а можна обійтися і без них. Цей напій надзвичайно корисний, при його постійному вживанні знижується тиск і поліпшується загальне самопочуття, так як він володіє просто чарівними властивостями.
Можна приготувати напій і з кори: в дві склянки окропу всипати 15-20 г. калинової кори, кип'ятити на повільному вогні приблизно півгодини, профільтрувати, остудити. Пити тричі на день по 1 ст.л.
Рецепт варення
Щоб зварити смачне варення, потрібно взяти приблизно кілограм червоних ягід, промити їх, скласти в ємність, накрити кришкою і поставити в розігріту до 150-170 ° духовку, потомити, поки плоди не размягчатся. Потім залити їх сиропом з 0,8 кг цукру і склянки води.
Саме завдяки своїм корисним властивостям ягода допомагає позбутися від багатьох захворювань, калина червона при гіпертонії незамінний засіб.
Відео. Калина -Засіб від гіпертонії
Як заготовлювати, як зберігати
Для лікування в хід йде все, що дає калиновий кущ: і кора, і листя, і квіти, і ягоди. Дуже важливий для заготовки часовий період: дуже вдалий час для заготівлі кори - рання весна, квіти і листя краще заготовляти під час цвітіння, плоди - самої пізньої осені, бажано після першого заморозка, тоді ягідки втратять гіркоту і придбають свій неповторний смак і аромат. Калинову кору можна використовувати для лікування протягом 4-х років після збору, а ось насіння, ягоди і квіти через рік втрачають свої лікувальні властивості.
Щоб можна було продовжувати лікування цією чудовою червоною ягодою і взимку, її потрібно правильно зберегти.
Сушка
Найкраще сушити калинові плоди на відкритому повітрі, розклавши їх на папері або, у вигляді невеликих пучків, підвісивши під навісом або на горищі. Можна, звичайно, використовувати для цієї мети і духовку. Головне, щоб температура духовки була не вище 60 градусів, і дверцята при цьому були прочинені протягом усієї дії.
Щоб висушені плоди було зручніше використовувати і зберігати, можна їх потовкти в ступці або подрібнити на м'ясорубці (кавомолка не підійде). Висушений лікувальний матеріал не слід зберігати в поліетилені, найкраще для цього підійде папір або картонна коробка.
Замороження
Для початку червоні плоди слід добре промити, дати їм просохнути, прибрати плодоніжки. Взяти невеликі порційні пакетики, заповнити їх підготовленої ягодою. Скласти пакетики в морозильну камеру, використовуючи при цьому функцію швидкого заморожування. Це допоможе ягідці зберегтися ціленькою і неушкодженою, а головне, прибере з неї характерну гіркоту і калина збереже всі свої корисні властивості. Взимку можна діставати з морозилки по одному-два пакетики і використовувати плоди на свій розсуд: для варіння морсів, киселів, як начинку для пиріжків і т.д.
Калина з цукром
Як варіант, плоди можна просто пропустити через м'ясорубку засипати цю масу цукром в пропорції 1:2, де «2» - це цукор.
Також можна віджати з них сік, наварити варення, джемів або компотів. Само собою зрозуміло, ці смаколики не замінять повністю ліки, але нададуть неоціненну допомогу в боротьбі з гіпертонією.
Протипоказання
Незважаючи на те, що калина надзвичайно корисна рослина, її можна вживати далеко не всім. В яких випадках вживання небезпечно:
Вживаючи калину в будь-якому вигляді в лікувальних цілях або просто через її чудовий смак, не можна перестаратися з її кількістю, щоб не викликати алергічну реакцію. Також обов'язковий контроль за рівнем артеріального тиску: коли тиск стане нормальним, слід на якийсь час припинити вживання цих плодів.
Якщо калина застосовується в лікувальних цілях, то не рекомендується повна відмова від лікарських засобів. Обов'язково потрібно порадитися з лікарем, щоб він визначив, скільки і чого потрібно приймати хворому, щоб не нашкодити здоров'ю.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал