Йогурт і клітковина виявилися повноцінними протираковими агентами
Як передає virgo.org.ua, було проведено багаторічне дослідження, що торкнулося приблизно 1,5 мільйона чоловік зі Штатів, Європи та Азії. Учених цікавило здоров'я, харчування людей, чий середній вік становив 56 років. За 8,6 року дослідження зареєстрували майже 19000 випадків раку легенів.
Виявилося, що більше йогурту і клітковини споживав людина, тим нижче був ризик раку. У людей з максимальним рівнем споживання йогурту (в середньому 82,5 грама у чоловіків і 111,1 грама у жінок в день) ризик раку легенів був на 19% нижче, ніж у тих, хто йогурт взагалі не їв. Правда, позитивний ефект спостерігався навіть при меншому обсязі споживання. Активне споживання клітковини знижувало ризик раку на 17%.
При цьому найбільш виражений ефект справляє поєднання максимального споживання і йогурту, і клітковини (ризик знижується на 33%). Такий раціон рятує і курців, і тих, хто ніколи не курив, і тих, хто кинув палити. На думку вчених, вся справа у впливі йогурту і клітковини на мікрофлору кишечника. Клітковина відноситься до пребіотиків, тобто завдяки цьому продукту корисні бактерії процвітають. А йогурт, як пробіотик, сам містить корисні бактерії. При цьому відомо, що мікрофлора кишечника безпосередньо пов'язана з роботою імунітету.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал