Від застуди і грипу вас врятує імбир!
З настанням зими частішають випадки захворювання на застуду та грип, тому багато хто цікавиться питанням, як підвищити свій імунітет і запобігти можливості зараження. Як відомо, людина захворює в той момент, коли її імунітет - природний захист організму - падає. Основною причиною цього є нестача вітамінів і мінералів.
Імбир - ліки, подаровані нам самою природою, адже в ньому містяться всі необхідні для підвищення і підтримки імунітету вітаміни і мінерали: магній, кальцій, залізо, вітаміни групи В, вітамін С (головний борець з простудними захворюваннями) і багато інших. Однак в Інтернеті простежується інформація про те, що імбир не тільки лікує, а й «калічить», шкодить нашому організму, адже у нього значний список протипоказань. Тут же варто зауважити, що протипоказання є у багатьох продуктів, а шкоди організму може завдати навіть самий нешкідливий на вигляд овоч чи фрукт, досить тільки забути про почуття міри. Отже, давайте розберемося.
Що собою являє «білий корінь»
Імбир (Zingiber) або, як його раніше називали «білий корінь» є тим унікальним і універсальним продуктом, який є не тільки спецією, але і ліками. Як уже писалося вище, у нього дуже багатий хімічний склад, саме тому рекомендують вживати імбир від застуди та грипу і як їх профілактики.
Корисні властивості імбиру
1) Відновлює і покращує роботу травної системи
Позбутися від таких неприємностей, як здуття живота і розлади кишечника допоможе чай з імбиру - досить випити 1-2 чашки і результат не змусить вас довго чекати!
2) Допомагає проти нудоти
Корінь спеції допоможе вам позбутися від запаморочення, нудоти і блювоти. Щоб відчути на собі чарівну силу і позбутися від «морської хвороби» досить відрізати шматочок імбиру і почати смоктати, як льодяник. Від блювоти ж врятують 2 чашки імбирного чаю.
3) Імбир від застуди та грипу, а також для їх профілактики
Чашка гарячого імбирного чаю знімає запальні процеси, допомагає при спеці, зігріває і позбавляє від нежиті.
4) Полегшення болю в суглобах
Завдяки тому, що спеції властиво надавати стимулюючу дію на кровообіг, його використовують при болях в суглобах і для полегшення симптомів ревматоїдного артриту, а також синдрому Рейно.
5) Сприятливо діє на роботу серця
Всього 5 г сушеного імбиру щодня і ви сповільніть утворення і відкладення холестерину, тим самим рятуючи запобігаючи серцевий напад і навіть інсульт.
6) Інші властивості
Чому імбир буває протипоказаний?
Однак, не дивлячись на всі позитивні якості імбиру, на жаль, не всі можуть його використовувати за призначенням, так як він також має і протипоказання до застосування:
Решта ж, у кого немає, перерахованих вище, проблем зі здоров'ям сміливо можуть брати рецепти на основі кореня імбиру, як додаткове до основного лікування засіб.
Рецепти з азіатським коренеплодом вбережуть від хвороб
Отже, візьміть шматочок коренеплоду, очистіть його від шкірки і натріть на дрібній тертці. Додайте по чайній ложці лимонного соку і меду, пів чайної ложки чорного або зеленого чаю, залийте окропом, накрийте чашку блюдцем і дайте настоятися чверть години хвилин. Після цього пийте, як звичайний чай.
Свіжий натертий імбир потрібно проварити, протягом 10 хвилин, у воді і додати туди чорний перець. Напій, слід процідити і «приправити» його трохи соком лимона або лайма, а також цукром або медом (за смаком).
Візьміть 200 г імбиру, очистити, нарізати невеликими кубиками, покладіть в каструльку і залийте водою так, щоб вона покривала шматочки. Ставимо на вогонь і варимо близько півгодини, після - зливаємо воду.
Тепер готуємо сироп: 6 ст.л. цукру на 3 ст.л. води, гарненько перемішуємо і варимо. Як тільки сироп закипить, додаємо в нього проварений імбир і варимо на повільному вогні, постійно помішуючи, до тих пір, поки повністю не випарується рідина. Після - охолоджуємо і обвалюють кожен шматочок імбиру в цукровому піску, викладаємо на, застелений пергаментним папером, деко і сушимо в духовці на середній температурі хвилин 5. Як тільки цукати підсохнуть, перекладаємо їх в щільно закривається банку. Термін придатності таких цукатів - 3 місяці.
Після подвійної варіння вся пекучість з імбиру йде, тому цукати можна сміливо розсмоктувати як льодяники від кашлю або, запиваючи чаєм (по 1-2 кубика в день).
Спочатку зваримо сироп: візьміть 2 склянки цукру, висипте в каструлю і додайте туди 1 склянку води, ставимо на плиту і чекаємо, поки закипить.
Поки вариться сироп, беремо 3 апельсина, гарненько моєму (бажано, з щіточкою), і акуратно, дуже тонко (намагаючись не зачіпати білу шкірку), зрізаємо цедру і нарізаємо її тонкими смужками. Після - очищаємо апельсинові часточки від білої шкірки і від сполучних плівок. Беремо цедру і часточки і відправляємо в киплячий сироп.
Тепер беремо 1 лимон, ретельно миємо, ріжемо тонкими півкільцями і відправляємо в каструлю.
Для того щоб варення не було занадто рідким, додайте туди нарізане яблуко, персик або абрикос.
Дайте варенню покипіти протягом 5 хвилин, і додайте в каструлю очищений і нарізаний кубиками імбир (100 г). Доведіть до кипіння і приберіть з вогню - імбирне варення від застуди готово!
Беремо 40-50 г кореня імбиру, очищаємо, перемелює в блендері або м'ясорубці до кашоподібного стану і викладаємо в каструлю.
Заливаємо 250-300 мл води, додаємо 125 г цукру і варимо чверть години на середньому вогні, не закриваючи кришки до тих пір, поки не вміст закипить.
Знімаємо з вогню, додаємо по щіпці шафрану і мускатного горіха. Коли джем охолоне, його можна буде вживати як профілактичний або лікувальний засіб (по 1-2 ч.л. в день).
Тепер, коли ви знаєте всі лікувальні властивості коренеплоду і самостійно можете приготувати будь-яку «ліки», застуда і грип вам більше не страшні!
Висновок
Безумовно, імбир досить ефективний в профілактиці і лікуванні застуди та грипу, так як є справжнім джерелом вітамінів і мінералів, які допоможуть вам не тільки підтримувати, але і підняти впав імунітет.
Однак, можна зауважити, що, на жаль, далеко не всі ті, кому рекомендовано вживати коренеплід, його люблять, і, звичайно ж, це пов'язано з його специфічним смаком і гостротою - погодьтеся, далеко не кожен зважиться додати собі в чай «перчинку».
По-друге, дуже важливо пам'ятати про те, що 20% населення страждає від алергії на імбир, тому, якщо ви, досі, ніколи не стикалися з цим коренеплодом, вам потрібно бути гранично обережними і уважними. Особливо, якщо враховувати, що алергічні симптоми не дуже приємні (екзема, нудота, блювота, діарея), а деякі дуже серйозні і небезпечні для здоров'я і навіть життя (набряк гортані, набряк Квінке, анафілактичний шок). Також зверніть увагу на те, що, якщо у вас є алергія на полин, то є ймовірність, що імбир також поповнить ваш особистий список алергенів.
Ну і, по-третє, хочу зробити додатковий акцент на фразу, яка, можливо, до кінця статті, стерлася з вашої пам'яті: «... шкоди організму може завдати навіть самий нешкідливий на вигляд овоч чи фрукт, досить тільки забути про почуття міри». Цитата ясно дає нам зрозуміти, що з профілактикою і лікуванням теж можна перестаратися, тому не варто вживати імбир на регулярній основі, тим більше, «просто так».
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал