Лікування авітамінозу народними засобами

Лікування авітамінозу народними засобами

Авітаміноз - це хворобливі стани організму, які розвиваються в основному при тривалому неповноцінному харчуванні, що приводить до нестачі необхідних людині вітамінів. Лікування авітамінозу не складно проводити народними засобами, тим більше необхідні для цього рослини зовсім не важко знайти і зібрати самостійно.

Вітаміни - це різні органічні сполуки з різноманітним хімічним складом, присутні в їжі. Незважаючи на те, що зазвичай людині в день потрібні всього десяті частки грама різних вітамінів, значення їх для здорової життєдіяльності дуже велике. Без них неможливі відновлення і зростання клітин і тканин, засвоєння всіх харчових речовин.

Зараз число відомих вітамінів становить кілька десятків. Їх позначають великими латинськими літерами. Причому кожній букві в медицині відповідає і певне захворювання, пов'язане з нестачею цього вітаміну. наприклад:

Але найчастіше проявляється недолік відразу декількох вітамінів - називають його поліавітаміноз. Причому потрібно відзначити, що часто причиною його є не знижена кількість вітамінів в їжі, а тимчасово підвищена потреба організму в них. Відбувається це під час фізичних перевантажень, при нервових і психічних потрясіннях, при сильно низьких або високих температурах повітря, при кисневому голодуванні, при вагітності і годуванні груддю, при розладах в роботі шлунково-кишкового тракту (напр., Пронос) і ін.

Симптоми авітамінозу

Основними ознаками нестачі в організмі вітамінів є:

при запущеній стадії авітамінозу можлива поява синців в області литкових м'язів і підколінної ямки.

Лікування авітамінозу

Лікування авітамінозу і його профілактика зводиться насамперед до вживання в їжу продуктів, багатих на вітаміни, а також до застосування вітамінних препаратів.

Вітамін А - підтримує нормальний зір, хороший стан шкіри і слизових оболонок, життєво необхідний для розвивається молодого організму. Симптомами авітамінозу А є втрата блиску, сухість і випадання волосся, сухість шкіри і поява на ній дрібного висипу, куряча сліпота. Багаті вітаміном А: свиняча і яловича печінка, яєчні жовтки, вершкове масло, жир печінки різних морських риб і тварин. Овочі та зелень містять каротин (провітамін А), також переходить в організмі у вітамін А.

Лікування авітамінозу народними засобами

Вітамін В1 (тіамін) - бере участь в процесі засвоєння вуглеводів в організмі. Потреба в ньому збільшується при збільшенні в раціоні людини частки вуглеводної їжі, при низькій температурі повітря. Авітаміноз В1 призводить до ураження периферичних нервів кінцівок, до своєрідних розладів роботи серцево-судинної системи і набряків (хвороба цю називають бери-бери). Тіамін необхідний при лікуванні нервового виснаження, при перевтомі, при невритах, а також при шкірних висипаннях нервового походження. Багаті вітаміном В1: зернові, бобові, дріжджі, печінку, нирки і серце тварин.

Вітамін В2 (рибофлавін) - необхідний для підтримки хорошого зору, для швидкого загоєння різних ран і хронічних виразок. Потреба в ньому збільшується при інтенсивному сонячному опроміненні і при низькій температурі повітря. Авітаміноз В2 супроводжується слабкістю, втратою ваги, різзю в очах і їх почервонінням, хворобливими відчуттями на мові, губах і в кутах рота з утворенням на них почервоніння і тріщин. Багаті вітаміном В2: пекарські та пивні дріжджі, молочні та м'ясні продукти, печінку, нирки і серце тварин.

Вітамін С - необхідний для загального підтримання життєдіяльність організму. При його дефіциті людина захворює на цингу. Особливо багаті вітаміном С рослини, овочі, фрукти і ягоди. Але необхідно пам'ятати, що кулінарна обробка призводить до його втрати до 50%.

Вітамін D - необхідний для затримання в тілі людини кальцію і фосфору і відкладання їх в кісткових тканинах. Недолік його в організмі дітей призводить до захворювання на рахіт. Вітамін D утворюється в організмі при попаданні на шкіру сонячного світла або променів кварцової лампи. Також їм багаті деякі рослини, печінку рогатої худоби, морських тварин і риб.

Лікування авітамінозу народними засобами

Плоди шипшини. Заливаємо в каструльку окріп. На одну склянку окропу кидаємо одну столову ложку плодів шипшини, накриваємо кришкою і кип'ятимо 10 хвилин. Потім вимикаємо вогонь і даємо настоятися 12 годин. Після проціджування приймайте по половині або по цілому стакану 2-3 рази на день. Хто любить по солодше додайте мед або цукор, хоча краще мед. Шипшина містить дуже багато вітаміну С.

Лимон. Лимон добре допомагає при цинзі (ну і звичайно при авітамінозі). Використовують його по різному. Віджимають сік лимона в воду, після чого полоскати цією водою рот і п'ють. Також їдять порізані кільцями лимони попередньо злегка посипавши з цукром. Взагалі дуже корисно при цинзі їсти плоди та інших цитрусових - мандарини, апельсини, грейпфрути.

Ріпчаста цибуля. При нестачі вітамінів дуже корисно їсти цибулю і його зелені пір'я. Також велика кількість аскорбінової кислоти (вітаміну С) міститься в черемші.

Всі сорти капусти. Капуста вживається в будь-якому вигляді, як свіжа так і квашена. Дуже корисний салат зі свіжої капусти, що містить у великих кількостях вітамін С.

Часник. Часник можна застосовувати в будь-якому вигляді, як з їжею, так і окремо. Хто його не любить, може ковтати шматочки як таблетки, запиваючи водою. При цинзі їдять часник з чорним хлібом.

Сосна, ялина, модрина, кедр, ялиця. Відвари робляться в такий спосіб: беремо 4 склянки хвої настріжені взимку і заливаємо 3-ма склянками холодної прокип'ячену води. Для кислинки додаємо дві чайні ложки лимонної кислоти (розведеною). Отриманий відвар наполягаємо в темному місці три дні і проціджуємо. Застосовується такий відвар як вітамінний настій по півсклянки 2 рази на день. Можна підсолодити до смаку.

Також можна приготувати варення з хвої з цукром. Воно дуже корисно при цинзі.

Чорна смородина. У медицині ягоди чорної смородини використовується в якості вітамінного засобу. Висушені плоди смородини є частиною різних вітамінних зборів, наприклад:

Дуже популярна чорна смородина засипана цукром. На 1 кілограм свіжих ягід - 1,5 кілограма цукру. При цьому в ягодах вітаміни зберігаються дуже довго.

При цинзі крім звичайного вживання ягід роблять відвар з молодих гілочок куща смородини. Збирають їх навесні, дрібно нарізають і відварюють протягом 7-10 хв. П'ють відвар замість чаю.

Червона горобина. Плоди червоної горобини збирають коли вони вже повністю дозріли. На 1 склянку окропу кладуть 1 стакан горобини і кип'ятять десять хвилин. Потім настоюють чотири години. Приймають по півсклянки 2-3 рази в день не проціджуючи разом з ягодами.

Первоцвіт. При нестачі вітамінів А і С їдять свіжі квіти і листя у вигляді салату. Сухе листя первоцвіту використовують наступним чином: на 1 склянку окропу - 1 столову ложку листя. Укутують і настоюють півгодини, потім проціджують. Приймають 3-4 рази на день по одній столовій ложці.

Хаменерій. Можна додавати свіже листя зніту (іван-чаю) в різні салати для більшого насичення останніх вітамінами. Сухе листя використовують так само, як і в попередньому випадку, тільки час настоювання збільшують до 1-2 годин.

Кора і бруньки осики. На 0,5 літра окропу кладуть цілу (з верхом) столову ложку подрібненої кори або бруньок осики. Кип'ятять 10-15 хв., Загортають і настоюють три години. П'ють замість чаю - 1 чашка 3 рази в день. Додають для солодощі мед.

Також роблять настоянку бруньок на горілці (спирті). Приймають 3 рази на день по 25-40 крапель.

Брусниця звичайна. Використовується для приготування чудового вітамінного чаю. 2 частини ягід брусниці, 3 частини плодів шипшини і 3 частини листя кропиви подрібнюють і добре перемішують. Отриману суміш заварюють окропом - на одні стакан 4 чайні ложки, настоюють 3-4 години, проціджують і п'ють по одній склянці 2-3 рази на день.

Калина червона. Крім великого вмісту вітамінів чай ​​з калини є заспокійливим і загальнозміцнюючим засобом. 1 столова ложка ягід на 1 склянку окропу, настоюють 1-2 години, проціджують і п'ють по півсклянки 2 рази на день.

Полуниця польова. З листя заварюють вітамінний чай. На 1 склянку окропу одна столова ложка листя (подрібнених). Настоюється в скляній або фарфоровому посуді і проціджують.

Листя берези. 100 грам подрібнених молодого листя берези заливають двома склянками кип'яченої гарячої води, настоюють 4 години і проціджують. П'ють тричі на день по одній склянці.

Крім усього перерахованого вище при авітамінозі також вельми корисно вживання в їжу суниці, малини, лохини, журавлини, свіжого м'яса, парного молока, розтертої на порошок висушеної яєчної шкаралупи, квашеної вареної буряків, соку коренів хрону.

Якщо дані продукти часті гості на Вашому столі, авітаміноз Вам не загрожує. Будьте здорові!

Авторські права 2021 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.