Характеристика різних ефірних масел

Характеристика різних ефірних масел
Аірний ЕФІРНЕ МАСЛО
Характеристика різних ефірних масел

ЛАВАНДОВЕ ЕФІРНЕ МАСЛО

М'ятної ефірної МАСЛО

Отримують з підв'ялених рослин м'яти перцевої отгонкой з водяною

паром. М'ята - одне з найдавніших лікарських засобів. Її використовували в давньогрецький період, вперше вона згадується древніми еллінами, потім з'являється у стародавніх римлян і у інших європейських народів.

Про лікувальні властивості рослини писали Гіппократ, Парацельс і Авіценна. М'ята перцева введена в культуру в XVIII столітті англійцями, на Україну завезена в 1895 році. В даний час як промислова культура обробляється на Україні, в Молдавії, Білорусії, Краснодарському

краї. У підв'ялених рослинах м'яти перцевої міститься до 0,5% ефірного масла, в сухому листі - до 3%. Основна діюча речовина м'ятного масла - ментол, зміст якого в залежності від сорту м'яти - до 70%.

При нанесенні м'ятного масла на слизові оболонки або втиранні в шкіру, воно дратує нервові закінчення, викликаючи відчуття холоду і поколювання. При порушенні холодових рецепторів, звужуються поверхневі судини і рефлекторно розширюються внутрішні. Цим пояснюється зменшення болю під впливом ментолу при стенокардії.

Олія м'яти має вазоактивними властивостями: регулює артеріовенозних тонус, запобігає підвищенню тонусу внутрішньочерепних вен при прийомі нітрогліцерину, сприяє відтоку крові по зовнішніх венах. При прийомі м'ятного масла всередину дратуються рецептори слизової оболонки шлунка і кишечника, ментол підсилює перісгальтіку, надає антисептичну дію. При цьому обмежуються процеси гниття і бродіння, посилюється секреція травних залоз. Пари м'ятного масла володіють антибактеріальними властивостями, особливо це відноситься до золотистого стафілококу та ряду спороутворюючих бактерій.

Олія м'яти має протизапальну і капилляроукрепляющее дію. При проведенні дослідів на білих щурах м'ятна масло сприяло попередженню розвитку виразкового процесу в 50% випадків. Олія м'яти має желчегонньм властивістю, яке пов'язують з наявністю в його складі поліфенолів. Під впливом м'ятного масла посилюється зовнішньосекреторної функція печінки, змінюється склад жовчі, збільшується виділення з жовчю холатов, холестерину, білірубіну, при цьому підвищується антитоксичні функція печінки, нормалізується обмін. Олія м'яти діє спазмолитически.

З м'яти перцевої, м'ятного ефірного, масла і ментолу виготовляється велика кількість комплексних лікарських засобів і фітопрепаратів.

Настоянка м'яти перцевої складається з спиртової настоянки листя м'яти перцевої і рівної кількості м'ятного ефірного масла. Застосовують всередину по 10 - 15 крапель на прийом як протиблювотний, вторгнень і болезаспокійливий засіб при невралгії, при спазмах шлунка і кишечника, нетравленні шлунка, відрижці, проносі. Можна додавати до зубних еліксирів.

Масло м'яти перцевої використовують в мікстуру по 1 - 3 краплі при метеоризмі, захворюваннях печінки і жовчного бульбашки. Його можна включати в композиційні суміші, що застосовуються для ароматизації повітря в закритих приміщеннях. М'ятний відвар і ефірне масло рекомендується для купання дітей, хворих на туберкульоз золотухою і рахіт. Воду м'яти перцевої застосовують для полоскання порожнини рота, додають до мікстурам, які використовуються для лікування хвороб шкіри і слизових оболонок: геморагії, гінгівіту, стоматиту, ларингіту, фарингіту. Встановлено, що антимікробними діями відносно мікробів кишкової групи є ефірні олії м'яти перцевої, кмину звичайного, шавлії лікарської, які впливають на збудників епідермофітія, руброфітіі, трихофітії і мікроспорії. Так, для лікування дріжджових ерозій рук і руброфитии нігтів необхідно користуватися м'ятним і кминним ефірним маслом. Дріжджові ерозії при лікуванні маззю, яка містить ці ефірні масла, швидко зникли; нігті, уражені руброфітіей, починають рости з нігтьового ложа без поразок. М'ятна ефірна олія входить до складу карвалола, карвалдин. Ментол, що виділяється з м'ятного масла, входить до складу крапель Зеленіна, препаратів пектусин, евкатол, меновазин, аерозольних сумішей камфомен і інгакамф, використовується у вигляді крапель для носа, входить до складу ментолових, мігреневих олівців. Бальзам «Золота зірка» містить ефірні масла: м'ятна, гвоздикове, евкаліптова, кориці. Застосовують при поширених захворюваннях: нежиті, застуді, грипі, для інгаляцій. При головному болю і запамороченнях втирають бальзам в скроневу, потиличну і лобову області. М'ятна ефірна олія входить до складу інгаляційних сумішей інгалятора Махольда. Воно застосовується в харчовій промисловості при виготовленні лікерів, горілок, кондитерських виробів, в парфумерії при виготовленні зубних паст, порошків, еліксирів, туалетних вод. М'ятна ефірна олія і листи м'яти з їх своєрідним холодить пряним смаком і сильним тонким ароматом вживають також в кулінарії для ароматизації соусів, напоїв. М'яту, м'ятна ефірна олія не можна застосовувати безконтрольно. Великі дози ефірного масла в інгаляційних сумішах здатні спровокувати бронхоспазм, розлади дихання. Можуть також викликати появу болю в області серця.

Розмариновому ЕФІРНЕ МАСЛО

Розмарин - це красиве вічнозелена рослина з блакитними квітками

росте в Криму, на Кавказі і Закарпатті. З лікувальною метою використовують однорічні стебла з листям. Для отримання ефірного масла - верхню зелену частину куща. Вміст ефірної олії в сировині 1,4 - 2%. Розмарин має спазмолітіческіиі, жовчогінні і тонізуючими властивостями. Ці властивості в основному проявляються завдяки значному вмісту в ефірному маслі камфори, терпенів, складних ефірів, спиртів, а в рослині - алкалоїдів, флавоноїдів, дубильних речовин і кислот. Препарати розмарину знімають спазми гладкої мускулатури, жовчних і сечовивідних шляхів, кровоносних судин і органів травлення. Встановлено тонізуючу дію препаратів рослини після важких хвороб, особливо у літніх людей з порушенням мозкового кровообігу. У суміші з лавандою рекомендується при високому артеріальному тиску і після інсульту. При запальних процесах жіночих статевих органів рекомендується запарювати суміш листя розмарину 25 г, листя шавлії лікарської 50 г, листя м'яти перцевої 30 г, в 2-х склянках окропу, для цих же цілей можна застосовувати дистилят розмарину (розчин розмаринового масла в дистилляте).

Прекрасним косметичним засобом вважається суміш розмаринової і лавандової натуральної води під торговою назвою «Лосьйон Розмарин»,

випуск якої освоєно Алуштинським ефіросовхозом-заводом і редпріятіе «Аромат». Завдяки вмісту лавандового і розмаринового масел, природних біологічно активних речовин, флавоноїдів, розмаріціна, стероїдних і тритерпенових глікозидів, хлорофілу, каротину, тривалий

застосування цього лосьйону регулює ліпідний обмін шкіри обличчя, шиї, робить її пружною, запобігає утворенню зморшок, навіть розгладжує їх. Для того, щоб обличчя було завжди молодим і красивим, досить ватним тампоном, змоченим лосьйоном «Розмарин», протирати шкіру обличчя 2 3 рази в день. При цьому не потрібно застосовувати ніяких поживних кремів і пудри. Лосьйон «Розмарин» володіє також тонізуючу, протизапальну і бактерицидну дію.

РОЖЕВЕ ЕФІРНЕ МАСЛО

Очевидно, жодна рослина не має такої давньої, багатої і казкової історії, як троянда. Подорожувати вона почала з Китаю, де виростала у вологих і гористих субтропіках, потім Кашмір і Лузістан, Індія, басейни Брамапутрою і Гангу, Східна Африка, Близький Схід і Мала Азія. З Ірану й Малої Азії троянди проникли до Стародавньої Греції, а звідти до Єгипту і Рим В XIII столітті граф Шампоні Тібо IV привіз махрову троянду в свій замок поблизу Парижа. У середніх віках троянда швидко стала поширюватися по інших країнах Європи. Кожен народ віддавав належне красі і принади троянди. Вергілій писав, що троянда є гарним і ароматним квіткою, який використовується аристократами для створення інтимності і блиску при проведенні різних сімейних і громадських урочистостей. Роза зводилася в культ, і щорічно організовувалися свята в її честь, відомі під назвою «Розалія». У давніх переказах Індії говориться, що з бутонів троянди народилася богиня краси і любові Лакшмі, а інші міфи стверджують, що в трояндовий кущ перетворився прекрасний юнак Адоніс. У Римі вона є символом хоробрості. Рожевими гірляндами прикрашали будівлі, арки, колони палаців, обсипали пелюстками святкові столи, з пелюсток влаштовували штучний дощ, в фонтани подавали ароматну освіжаючу рожеву воду. Римські красуні годинами лежали в ванні з пелюсток троянди і рожевої води, яка надавала їх тіла особливу пружність, ніжність, свіжість, неповторний аромат. Вперше про використання троянди для отримання рожевої води і ефірного масла оповідає нам історія Ібн Холдун у своїй «Хроніці», написаної в Кордові в 916 р Він повідомляє, що в VIII і IX століттях рожева вода, отримана за допомогою дистиляції, була важливим торговим товаром на просторі між Китаєм і Візантією. Найбільша кількість рожевої води в той час виробляла Персія. Халіф Мамун, правнук засновника Багдада, отримував щорічно від перської провінції Фарзістан по 30000 судин рожевої води, тому долина в околицях міста Шираз називалася Гюлістан (Рожева долина). До XVII століття панувало індійське рожеве масло, а починаючи з початку XVIII ст. - перське, єгипетське, туніське і болгарське. Виробництво рожевого масла в Росії вперше було організовано в Криму. В даний час Крим є основним виробником рожевого ефірного масла на Україні. У значних кількостях його отримують також в Молдові.

Застосування троянди і продуктів її переробки дуже широко, особливо в народній і науковій медицині.

Найдавнішими препаратами з троянди були рожева вода і мазі, що володіють цілющими властивостями. Ще в Салернський кодекс Здоров'я, написаному в XIV столітті філософом і лікарем Арнольдом, вказується на цілющі властивості троянди: «вона корисна великою кількістю цілющих якостей; якщо її прикласти, то «священний вогонь» (бешиха) вщухав ». Кодекс Здоров'я рекомендує її для лікування недуг шлунка, порожнини рота, зубів, голови та застуди. Масло троянди застосовували всередину при хворобах шлунка, печінки, при запорах. Воно входило до складу багатьох мазей і косметичних засобів. Суміш рожевого масла з оцтом використовувалася для лікування інфікованих ран. В даний час троянда в свіжому і сушеному вигляді, рожеве ефірне масло, рожева широко використовуються народною і науковою медициною. Чай з троянди і рожеву воду застосовують при скарлатині, запаленні нирок, кишечника, печінки, сечокам'яної хвороби, захворюваннях сечового міхура, проносах, болях в животі, туберкульозі, бронхіті, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, при жовтяниці, грипі, ангіні. Рожева вода є виключно ефективним засобом для лікування захворювань очей. Французькі медики використовують пелюстки троянди і рожеву воду в якості протиглистовою кошти, при розладі кишечника, геморої. В даний час в Болгарії успішно використовується рожеве ефірне масло та інші продукти переробки троянди в стоматології. Рожеве масло, внесене в порожнину каріозних зубів, знімає біль на 3 - 4 години. Рожеву воду застосовують для лікування пародонтозу. Ефект лікування настає дуже швидко: кровотеча ясен і болю припиняються після 4 - 5 сеансів, запальні явища зникають, розхитані зуби зміцнюються, відновлюється нормальний тургор і колір ясен, зникає неприємний запах з рота. Рожеву воду, конкурують і масло використовують для приготування пасти при лікуванні пульпіту, для заповнення каналів уражених карієсом зубів. Така паста має високу бактерицидну активність, а Попався в неї мікроорганізми гинуть в плин 5 хвилин, таким чином порожнини каріозних зубів звільняються від бактеріальної інфекції. Препарати з троянди мають ряд переваг, вони активні по відношенню до бактеріальних штамів, добре переносяться тканинами органів, не викликають алергічних реакцій. Рожева вода широко використовується як косметичний засіб: якщо протирати обличчя рожевою водою вранці і ввечері, шкіра стає пружною, еластичною, зникають зморшки. Сухі пелюстки троянди використовують для ароматизації вина, чаю. Якщо ви бажаєте отримати прекрасний аромат чаю - при заварці низькорослих сортів чаю необхідно додати в чайник декількох сухих пелюсток троянди. Ефірна олія широко використовується у вищій парфумерії для виготовлення парфумів, одеколонів, кремів для обличчя. Ви можете взяти будь-який крем в баночках, нагріти на водяній бані, додати одну краплю рожевого масла і ретельно перемішати. Користуючись цим кремом, ви самі переконаєтеся в цілющу дію і ароматі рожевого масла.

Авторські права 2020 © Bolezni.net.ua | Усі права захищені.
При використанні матеріалів, посилання на сайт обов'язкове!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.