Аюрведа. Йога рослин. 6 смакових характеристик
(Запозичене з Харак-самхита ХУ1.43)1. Солодкий смак
«Солодкий смак» (оскільки він має ту ж природу, що і тіло людини, тканини якого мають солодкий смак), стимулює зростання всіх тканин організму і оджас. Сприяючи довголіття, це твкус сприятливо діє на всі органи чуття і інтелект, атакож надає сил і сприяє підтриманню хорошого кольору шкіри. Солодкий смак послаблює питту, вату і протидіє ефекту отрут. Він також видаляє спрагу, знімає відчуття печіння і зміцнює здоров'я, сприяє зростанню шкіри і волосистої покриву, добре впливає на голос і підвищує енергетичний рівень.
Солодкий смак надає підживлює і Витализирующая ефект, надає відчуття задоволеності, збільшує масу тіла і його тургор. Він дозволяє позбутися від почуття слабкості, усуває хирлявий і дозволяє відновлювати сили тим, хто ослаблений хворобою. Він освіжаючим чином діє на ніс, рот, горло, губи і язик, дозволяє боротися з нападами і непритомний стан. Будучи особливо привабливим для комах, особливо для бджіл і мурах, солодкий смак може бути охарактеризований як вологий, охолоджуючий і важкий.
«У той же час, якщо солодке споживати в надмірних кількостях, то виникає ожиріння, в'ялість, прагнення до бездіяльності, надлишкова сонливість, відчуття тяжкості, втрачається апетит, погіршується травлення, спостерігається патологія в розвитку м'язів, органах ротової порожнини і горла; дихання стає утрудненим, виникає кашель, утруднення сечовипускання, погіршується перистальтика кишечника, з'являється гарячковий стан у зв'язку з переохолодженням, з'являється здуття живота, надмірне слиновиділення, порушується сенсорна сфера, втрачається голос, розвивається зоб, здуття лімфатичних вузлів ніг і шиї, спостерігаються застійні явища в сечовому міхурі і кровоносних судинах, виявляються мукоїдні відкладення в горлі і очах і інші, обумовлені капху, хворобливі прояви.
З позицій західного гербалізма солодкий смак надає живильну дію, надає тонус і надає омолоджуючий ефект. Він підсилює вироблення сперми, молока і стимулює зростання нервової тканини, сприяє регенерації тканин, як внутрішніх, так і зовнішніх. Він виявляє седативну, заспокійливу і пом'якшувальну дію, зволожує і надає задоволення.
Солодкі трави: солодким смаком володіють трави, які містять цукру, крохмалі або слізеобразние речовини. Сюди відносяться легкий, крохмальний і суб'єктивно приємний смаки, яким можуть супроводжувати менш приємні вторинні присмаки. Даний смак є відносно рідкісним. До типових солодким рослин належать мигдаль, живокіст, фініки, фенхель, насіння льону, лакрица, адиантум, болотна мальва, мідяниця, родзинки, насіння сезамаsbippery в'яз і купина запашна. Солодкий смак тра може бути посилений шляхом обробки рослинного матеріалу різними видами неочищеного цукру, меду або ж шляхом варіння їх у молоці.
2. Кислий смак
«Кислий смак покращує смак їжі, стимулює травний вогонь, сприяє збільшенню ваги тіла, надає сил, стимулює інтелект, зміцнює органи чуття, надає бадьорості, зменшує газоутворення в кишечнику і здуття живота, умиротворяє серце, стимулює слиновиділення, полегшує проковтування їжі, зволожує їжу і сприяє її перетравлювання, стимулюючи поживний ефект. Цей смак може бути характеризован як легкий, гарячий і вологий.
«У той же час, якщо відповідний кислий (продукт) споживається в надмірній кількості, або ж в чистому вигляді, токіслий смак дає оскому на зубах, викликає спрагу, підвищений миготіння (подразнення слизової) очей, викликає« гусячу шкіру », розріджує капху, посилює питту і призводить до накопичення токсинів в крові. Він також веде до атрофічних змін м'язів і знижує тонус тіла, викликаючи набряки у слабких, які зазнали травмами перебувають в стадії одужання. Завдяки властивому йому зігріває йому ефекту, він сприяє зігрівання і нагноєння, виявленню ран, опіків, переломів і інших пошкоджень. Цей смак викликає відчуття печіння в горлі, грудній клітці і в області серця.
З позицій західного гербалізма кислий смак надає стимулюючу дію, сприяє травленню, підсилює апетит, надає вторгнень дію і зменшує здуття живота. Він надає живильну дію по відношенню до всіх тканинних елементів, за винятком репродуктивної тканини (шухрадхату). Цей смак підсилює обмін речовин, стимулює кровообіг, а також діяльність органів почуттів і функцій головного мозку.
Кислі рослини: кислий смак обумовлений, головним чином, присутністю в рослинах різних кислот, як наприклад, в кислих фруктах. Кислий смак зустрічається в природі рідше, ніж солодкий. Типовими рослинами, що володіють таким смаком, є: глід (плоди), лимони, цитрусові, малина і плоди шипшини. Кислий смак рослин (трав) може бути посилений, якщо відповідне рослина піддати ферментації - рослинні вина, або ж приготувати їх у вигляді настоянок трав на спирту (який володіє кислим смаком).
3. Солоний смак
Солоний смак стимулює травлення, надає зволожуючу дію, запалює травний «вогонь»; він - гострий, "кусає», як би рідкого характеру. Він виявляє седативну і проносну дію, справляє деблокуючого ефект. Солоний смак зменшує вату, знижує ригідність, контрактури, зменшує відкладення і як би пригнічує всі інші смаки. Солоний смак стимулює слюно освіту , розріджує капху, очищає судини, пом'якшує всі органи тіла і додає смак їжі. Він може бути охарактеризований як важкий, маслянистий і гарячий.
«Однак при надмірному вживанні або при використанні з недостатньою кількістю інших смаків, він посилює питту, призводить до застою крові, сприяє виникненню спраги, непритомних станів і відчуття печіння, веде до ерозії і атрофічних змін в м'язах. Цей смак підсилює інфекційні захворювання шкіри, викликаючи симптоми отруєння. Подего дією раніше прориваються пухлини. Він сприяє випаданню зубів, знижує вірильність, погіршує роботу органів почуттів, посилює утворення зморшок шкіри, посивіння і випадання волосся. Солоний смак сприяє розвитку хвороб, що супроводжуються кровотечею, підсилює кислотність пріпіщевареніі, сприяє розвитку запальних захворювань шкіри, подагри та інших хвороб за типом пітти ».
У малих дозах солоний смак сприяє травленню і посилює апетит; в помірних дозах він використовується як проносний або лаксатівного кошти; у великих дозах він викликає блювоту (еметіческое дію). Він надає заспокійливу дію, будучи м'яким седативним. Сприяє зростанню тканин у всьому організмі і викликає затримку в організмі води.
Солоні рослини: солоний смак є, по суті, смаком мінералів, а не смаком рослини, і тому в рослинах, як основний смак, він зустрічається рідко. До типових речовин, які мають солоним смаком, відносяться: гірка моль - проносний, ірландський мох, бура водорість, мінеральні солі, морська моль і морські водорості. Солоний смак рослин може бути посилений додаванням солі до рослинних препаратів.
4. Їдкий смак
«Їдкий смак надає очищаючу дію на ротову порожнину, ініціює травний вогонь, очищає їжу, посилює виділення з носової порожнини, викликає сльозотечу і надає чіткість нашому сприйняттю. Він допомагає лікуванню від пригнічення кишкової перистальтики, ожиріння, здуття живота і надмірного накопичення води в організмі. Цей смак сприяє також виділенню з організму маслянистих, в'язких і потообразних шлаків з організму. Він надає їжі смак, припиняє свербіж, сприяє розсмоктуванню шкірних виростів, вбиває глистів і мікробів, веде до корродірованію м'язової тканини, зменшує явища застою крові і утворення кров'яних згустків, допомагає усуненню блокад, відкриває судини і послаблює капху. Цей смак може бути характеризован як легкий, гарячий і сухий.
«Однак при надмірному використанні його, або при недостатньому додаванні до нього інших смаків, він знижує вірильність в силу свого пост-дигестивного дії. За своїм смаком і міцних потенціалу він викликає аберації, відчуття слабкості і знемоги. Їдкий смак сприяє виникненню непритомних станів і прострації, веде у втраті свідомості і до запаморочень. Він викликає відчуття печіння в горлі, а також вовсем тілі, знижує м'язову силу і викликає спрагу, в силу характерного для нього превалювання вогню і повітря, їдкий смак створює, викликає різні відчуття печіння, тремор, а також гострі і колючі болі по всьому тілу.
Їдкий смак надає стимулюючу дію, сприяє травленню, стимулює апетит, є діафоретіком (підсилює потовиділення) і відхаркувальну (видаляє слиз), а також є гербіцидом (вбиває паразитів). Він посилює циркуляцію і взагалі стимулює всі функції організму, знижуючи при цьому чужорідні відкладення.
Їдкі рослини. Їдкий смак виникає, головним чином, за рахунок різних ароматичних масел. Він зустрічається частіше, ніж солодкий смак, але не є досить поширеним. У той же час до цієї групи рослин належать досить багато трав, причому вони дуже корисні і часто використовуються в якості прянощів. Їдкий смак включає: гострий, пряний і ароматичний; до типових їдким рослин належать: асафетида, (смердюча смола), базилік (душка), перець гвоздичний, лавровий лист, кардамон, перець стручковий, гострий, кориця, гвоздика, коріандр (кішнец), кмин римський, ефедра (хвойник), хрін, гірчиця, цибуля, oregano, м'ята перцева, жовте дерево, розмарин, шавлія, лавр американський, м'ята, чебрець і валеріана.
5. Гіркий смак
«Гіркий смак, хоча він і неприємний сам по собі, відновлює почуття смаку. Він володіє детоксифицирующие, антибактеріальну, протимікробну дію і надає також протиглисний дію (вбиває глистів). Він допомагає боротися з непритомністю, відчуттям печіння, свербіння, запальними захворюваннями шкіри і знижує спрагу. Гіркий смак надає тонускоже і м'язах. Він володіє також антіпірітіческім, протіволіхорадочним дією. Цей смак стимулює травний вогонь, стимулюючи розщеплення токсинів, очищає лактацію, допомагає в боротьбі з ожирінням, і видаляє токсини, що накопичилися в жирових відкладеннях, в кістковому мозку, лімфі, поті, сечі, Пітт і Капха. Цей смак може бути охарактеризований каксухой, холодний і легкий.
«Однак, коли він застосовується окремо, або ж в надмірній кількості, то в силу притаманних йому якостей - сухості, грубості ічі простоти, він призводить до астенізація і атрофічним явищам в тканинних елементах організму. Гіркий смак викликає огрубіння судин, знижує фізичну силу, приводить до знемоги, почуттю слабкості, до розумової аберації; сприяє виникненню запаморочень, пересихання рота і інших хворобливих явищ, характерних для вати ».
Гіркий смак знижує лихоманку, він надає протизапальні, антибактеріальні та детоксифицирующие дії, а також вбиває мікроби. Він очищає кров і все тканини, а також перешкоджає розвитку пухлин. Цей смак викликає редукує, «оскудняющій», а також седативний ефекти, які не дивиться чи то, що в малих кількостях він діє стимулююче, особливо - щодо травлення.
Гіркі рослини: гіркий смак поширений серед трав і інших рослин. Він виникає за рахунок різних гірких почав, таких, як берберин. Гіркі речовини можуть бути простими, наприклад, тирлич. Вони можуть бути також ароматичними (їдкими вдруге), як полин, або вони можуть бути терпкими (вдруге), подібно ядрастіку канадському.
До типових гірким рослин належать алое, барбарис, бенедикт аптечний, ірис різнокольоровий, шапорель, хризантема, кульбаба, ехіноцея, тирлич, ядрастік канадський, перувианского кора, ревінь, рута, пижмо, білий тополя, деревій, щавелькурчавий.
6. Терпкий смак
«Терпкий смак виявляє седативну дію, припиняє пронос, сприяє зціленню суглобів, а також закриття і зцілення виявів і поранень. Він надає підсушує, що підвищує тургор дію і сприяє контракції. Цей смак знижує капху, питту і зупиняє кровотечу; він сприяє поглинанню рідин тіла; його можна охарактеризувати як сухий, охолоджуючий і легкий.
«Однак при використанні його окремо, або в надлишку, він викликає сухість у роті, больові відчуття в області серця, веде до запорів, послаблює голос, створює закупорки в судинах, надає темний відтінок шкірних покривів, знижує вітальність і призводить до передчасного старіння. Терпкий смак викликає затримку газу, сечі і калових мас, зумовлює втрату ваги, виникнення слабкості, спраги і ригідності. В силу властивих йому природних якостей - огрубіння, сухості і "чистоти», він обумовлює захворювання типу вата, такі як паралічі, спазми, конвульсії і судоми ».
Терпкий смак має гемостатическим властивістю (припиняє кровотеча), знижує пітливість, припиняє проноси, ці ефекти пов'язані з поглинанням рідини і уповільненням її видалення з організму. Цей смак має також протизапальну і регенеративним дією (сприяє загоєнню ран і зцілення, стимулюючи відновлення цілісності оболонок). Він також сприяє скороченню м'язів і сприяє відновленню правильного положення змістилися (випадання) органів.
В'язкі рослини: терпкий смак дуже часто зустрічається в рослинах. Однак він не має особливо великого лікувального значення, оскільки в'яжучу дію використовують лише, головним чином, симптоматично. Терпкий ефект обумовлений переважно присутністю різних таннинов.
До типових в'язким рослин належать: герань, плоди лотоса, коров'як, подорожник, плоди гранатового дерева, листя малини, торбах, ведмежі вушка, біла водяна лілія, кора білого дуба ігамамеліс віргінський.
поєднані смаки
Той або інший смак зустрічається у рослини в ізольованому вигляді лише дуже рідко, хоча зазвичай превалює той чи інший смак. Солодкий і їдкий смаки іноді поєднуються, як це має місце, наприклад, у разі кориці, кропу, імбиру і цибулі. Такі трави особливо благотворно діють у разі вати.
Часто поєднуються солодкий і терпкий смаки, як це стан справ у разі живокосту, лотоса, в'яза і білого латаття. Такі трави добре використовувати в разі пітти. Однак вони можуть бути важкі для травлення.
Солодкий і гіркий смак також інколи поєднуються, як це має місце у лакриці. Ці рослини особливо гарні в разі пітти.
Солодкий і кислий смак поєднуються в різних плодах, як, наприклад, плодах глоду і апельсина. Вони надають благотворний ефект у разі вати.
Їдкий і гіркий смаки також інколи поєднуються, як це має місце у різних видів полину і деревію. Такі трави сильно діють у випадках капхи.
Їдкий і терпкий смак також інколи комбінуються, як це, наприклад, має місце у перцю гвоздикового, кориці або шавлії. Етірастенія також надають дію в разі капхи.
Часто поєднуються також і гіркий і терпкий смаки. Це має місце в разі багатьох діуретиків. Такі трави включають гідрастіс канадський, подорожник і ведмежі вушка. Вони діють, головним чином, на питту. Деякі трави володіють трьома або більшою кількістю смаків.
Для рослин з поєднаними смаковими характеристиками при визначенні їх дії важливе значення набувають енергія і пост-дігестівний ефект. Рослини з поєднаними смаками найчастіше мають потужний і широкий спектр лікувальної дії, як, наприклад, часник.
Смак і їжа
Їжа, подібно травам, має лікувальні властивості, що визначаються тим смаком, або тими елементами, які превалюють в цій їжі. У Аюрведе, поряд з використанням певних трав, прописується також певна дієта. Зазвичай пацієнтові говорять, що його раціон повинен бути таким, щоб він знижував характерну для нього (або її) дошу. У той же час, деякі види їжі прописуються як лікувальний засіб у вигляді трав, або в поєднанні з травами. Подібні продукти включають молоко, мед, дхі, родзинки, фініки і мигдаль. Згідно Аюрведе, гербологія і харчування становлять собою єдину науку, і жодним вид лікування, який би ігнорував той чи інший елемент цієї єдності, не може бути ефективний. Їжа забезпечує «головне харчування» організму; трави же забезпечують більш тонке харчування і надають стимулюючу дію на більш глибоко розташовані тканини і органи.
Смаки і емоції
Емоції також володіють певним смаком або ароматом і впливають на організм відповідно своїми якостями. Існують гіркі емоції такі, як скорбота, або емоції, що володіють в'язким характером, як страх; ці емоції посилюють вату. Є також кислі емоції, як заздрість, або їдкі емоції - гнів, які посилюють питту. Існують також «солодкі» емоції, такі як бажання і пристрасть, або солоні емоції як, наприклад, жадібність --оні підсилюють капху.
Емоційні переживання можуть надавати на організм такий же вплив, як і невідповідні види їжі, як наркотики, алкоголь або інфекції. Психологічні чинники настільки сильні, що вони при лікуванні можуть домінувати над фізіологічними факторами. Саме з цієї причини Аюрведа включає також науку про енергетику психіки. Аюрведа є цілісною наукою сінтегратівним сприйняттям людини в його фізичному (фізіологічному) і психічному аспектах, дозволяє використовувати трави з тим, щоб контролювати ментальні стану і емоційні проблеми.
Наука про смаки і їх енергетиці, або раса, включає не тільки рослини і їжу, але також і сферу свідомості. Подібно до інших аспектів мови Аюрведи про зцілення, смак є цінність на всіх рівнях своїх проявів. причому і як внутрішня, і як зовнішня категорія.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал