Метод Бейтса. дієта
Як часто людина забуває мудрий вислів: «Якщо батько хвороби невідомий, то мати її завжди харчування». Сучасна ортодоксальна медицина практично не приділяє ніякої уваги зв'язку харчування зі станом зору людини. Мало хто може похвалитися тим, що лікуючий лікар порекомендував йому з метою збереження і поліпшення зору той чи інший режим харчування. У той же час, цей аспект завжди займав важливе місце в так званих натуропатических (природних) методах лікування, до яких відноситься і система Бейтса. Рекомендації по правильному харчуванню були введені в свої системи тренування зору багатьма з його послідовників. У них вони настільки органічно влилися в загальну спрямованість системи лікування природними методами що було б доцільно ознайомити читачів з порадами по раціоналізації свого харчування на благо зору. Лінія, якої дотримуються в розглянутому питанні автори книг по відновленню зору природними методами, незначно відрізняється від тієї, що прийнята в інших широко відомих системах здорового способу життя.Це, перш за все, акцент на їжу рослинного походження з багатим вмістом вітамінів і мікроелементів. При неправильному харчуванні, стверджують прихильники натуропатических методів лікування зору, функції очі погіршуються безліччю способів. Неправильне харчування, погіршуючи загальний стан організму, непрямим чином впливає насилу м'язів очі, оскільки їх стан залежить від поживних речовин, принесених кров'ю, від якості очищення крові від шлаків, від кількості кисню в крові ит. д. Погане або незбалансоване забезпечення необхідними речовинами сітківки ока призводить, на думку натуропатів, до нездатності генерувати сильні нервові імпульси, позначаючись, таким чином, на зображенні, формованому мозком. Тому розробка раціональної дієти з достатньою кількістю поживних речовин, вітамінів і мікроелементів повинна стати предметом уваги тих людей, чий зір почав погіршуватися. Безумовно, будь-які вітаміни в розумних кількостях корисні й необхідні як для збереження здорового стану організму, так і для повернення в норму ослаблі життєвої системи людини. Їх роль в обміні речовин і життєдіяльності надзвичайно велика. Саме слово «вітамін» походить від латинського «vita», що означає «життя». Вітаміни або надходять в організм людини з їжею, або виробляються в самому організмі. Велика частина вітамінів купується першим способом. Одна з відомих на Заході пропагандисток здорового способу життя Патриція Брегг (радянському читачеві знайомі роботи в цій області її батька, Поля Брегга) рекомендує максімілізіровать в харчуванні людини з порушеним зором частку піщіс високим вмістом вітаміну А, вітамінів групи В (В-1, В- 2, В-6, В-12), атакож вітаміну С.
Вітамін А (аксерофтол) і це визнано всіма лікарями надзвичайно важливий для зору. Він є складовою частиною світлочутливого речовини в сітківці ока. Нестача вітаміну, А в організмі людини може призвести до «курячої» сліпоти, при якій зір з настанням сутінків і в темряві сильно слабшає. На важливість вітаміну, А звертає увагу і Г. Бенджамін, вважаючи, що регулярне надходження його в організм людини необхідно при будь-яких порушеннях зору (включаючи пов'язані із захворюваннями очей), а не тільки під час нічної сліпоти. Основні постачальники вітаміну, А печінка тріски і забійної худоби, жовток курячого яйця, вершки, вершкове масло, риб'ячий жир, вітамінізований маргарин, китовий жир, сир чеддер. Крім того, вітамін, А може синтезуватися і самим організмом з провітаміну, А каротину. Найбільш багаті на каротин морква (65%), солодкий перець, обліпиха, шипшина, зелена цибуля, петрушка, щавель, абрикоси, шпинат (необроблений, сирої), салат, плоди горобини. Слід враховувати, що засвоєння організмом каротину з моркви відбувається значно активніше (в 10-12 разів), якщо морква вживається в їжу з жирами. Якщо ви звернули увагу, то напевно помітили, що в багатьох кулінарних рецептах, що прийшли з народу, морква вживається саме в таких поєднаннях. Щодобовий потреба в вітаміні, А для дорослої людини 1,5 2,5 мг.
Вітаміни групи В це ще одні охоронці здоров'я людини. В бурхливе століття зрослих емоційних навантажень, безперервних стресових ситуацій нервова система людини потребує підвищеної уваги. Підтримувати її в порядку в числі інших факторів покликані вітаміни групи В. Очі являють собою своєрідний клубок нервів. Їм також потрібна достатня кількість вітамінів групи В. Серед них особливо важливі вітаміни В-1, В-2, В-6, В-12.
Вітамін В-1 (тіамін) потрібен для нормальної іннервації очей. При його недоліку людина стає нервовим, знижується розумова і фізична працездатність, погіршується самопочуття. Все це несприятливо позначається на зорі. Основні постачальники вітаміну В-1 це м'ясо, печінку, нирки, житній хліб, ячмінь, пшеничні паростки, дріжджі, соєві боби, картопля, стручкові, всі види овочів Мінімальна добова потреба людини у вітаміні В-1, згідно П. Брегг, 15 міліграм .
Вітамін В-2 (рибофлавін) також важливий для зору, впливаючи на всі види обміну речовин, зокрема, в рогівці і кришталику. Він сприяє кисневого обміну, бере участь в «спалюванні» вуглеводів, перетворюючи їх в енергію, необхідну м'язам очей. Недолік його в організмі може привести до порушення зору в сутінках і нічний час. У вас може також виникнути відчуття печіння в очах і століттях. Дефіцит В-2 призводить до розриву дрібних кровоносних судин ока, що призводить до розпускання в очах «кривавих пагонів». У сучасній офтальмології вітамін В-2 широко використовується при лікуванні катаракти, хвороб сітківки та зорового нерва. Вітаміном В-2 багаті яблука, дріжджі, зародки і оболонка зерен пшениці, зернові в цілому, молоко, сир, сир, яйця, горіхи, м'ясо, печінку. Мінімальна добова потреба людини у вітаміні В-2 5 міліграм.
Вітамін В-6 (піридоксин) бере участь в клітинному, (особливо білковому) обміні, виявляє помітний вплив на стан нервової системи. При нестачі цього вітаміну очі сильно напружуються і дуже швидко втомлюються. Може також з'явитися сіпання очей. Основні постачальники вітаміну В-6 дріжджі, молоко, печінку, капуста, пшеничні зародки, зернові, жовток, риба всіх видів. Мінімальна добова потреба людини у вітаміні В-6 2 міліграми.
Вітамін В-12 (ціанкобаламін) на відміну від всіх перерахованих вище вітамінів знаходиться тільки в продуктах тваринного походження. В-12 бере активну участь в кровотворенні, зокрема, в утворенні червоних кров'яних тілець. Крім того, вітамін впливає на діяльність центральної нервової системи і бере участь у створенні клітинногоречовини. При нестачі вітаміну В-12 очі виглядають тьмяними, сльозяться і передчасно пристарілими. Повноцінне кровопостачання очей, від якого залежить їх здоровий стан, може бути забезпечено тільки при достатній кількості вітаміну В-12 у вашій їжі. Основним джерелом вітаміну В-12 є жовток яєць, молоко, сир, сир, м'ясо, печінку забійної худоби і деякі види риби. Запам'ятайте, що засвоєнню вітаміну В-12 сприяє буряк. Тому її також доцільно включити в харчування.
Вітамін С (аскорбінова кислота) мабуть, найбільш широко застосовуваний серед всіх вітамінів, оскільки його рекомендують приймати як профілактичний засіб проти простудних захворювань, як загальнозміцнюючий засіб і т. Д. Регулюючи окислювально-відновні процеси, вуглеводний обмін, підтримуючи проникність капілярів на нормальному рівні , цей вітамін так само важливий для очей, як і перераховані вище вітаміни. Його недолік в їжі може привести до деструкції тканин очей, крововиливів в очі через підвищилася в результаті дефіциту вітаміну крихкості їх кровоносних судин і інших негативних наслідків. Вітамін С бере участь у формуванні колагену, від якого, в свою чергу, залежить міцність зв'язків між клітинами тіла. Нестача вітаміну С призводить до зниження тонусу очних м'язів і, як наслідок, до ослаблення зору. Дуже багато вітаміну С міститься в висушених плодах шипшини (в 30 разів більше, ніж в плодах апельсина), плодах горобини (більше, ніж в лимонах), червоному перці, шпинаті, щавлі, червоною моркви, помідорах, картоплі (особливо восени), що не злежаною білокачанну капусту. Оскільки тіло не здатне виробляти вітамін С самостійно, вам необхідно приймати його щодня. Мінімальна добова потреба дорослої людини у вітаміні С становить 70-100 міліграм. Рекомендації Брегг щодо вітаміну С важливі і тому, що спеціальними дослідженнями було показано, що прийом цього вітаміну корисний при підвищених нервово-психічних навантаженнях, якими відрізняється наше життя. Ці навантаження, як ми зазначали вище, згідно Бейтсу, є першопричиною погіршення зору. Слід зазначити, що надлишок вітаміну А, що надходить в організм людини може викликати негативні наслідки ураження печінки, нерівне дихання, судоми, відкладення солей в суглобах. Застосовувати цей вітамін у вигляді таблеток, драже і т. Д., Т. Е. Через їжу, слід лише за рекомендаціями лікарів. Тільки вони можуть по ряду ознак визначити необхідність додаткової «підживлення» вашого організму цим вітаміном. Що ж стосується вітамінів групи В і вітаміну С, то їх надлишок виводиться з організму через органи виділення, і це робить їх прийом більш безпечним. Але і тут все ж бажано знати розумні межі. Визначивши свій звичайний раціон, для чого достатньо тиждень-другий записувати кількість і вид основних споживаних продуктів (для кожного сезону свій), ви можете приблизно дізнатися кількість вступників в організм вітамінів і, відповідно, визначити необхідність додаткового їх прийому у вигляді драже та т. П . Треба пам'ятати, що вітаміни мають властивість руйнуватися при певних умовах. Це слід враховувати при приготуванні їжі, якщо ви хочете, щоб вона йшла на користь вам і вашому зору. Відомо, що вітаміни С і В-2 розчиняються у воді, окислюються на повітрі і руйнуються при нагріванні. Так, вітамін С при гарячої кулінарній обробці руйнується на 90-95%. Тому не рекомендується овочі, що містять вітаміни С і В-2, які тривалий час кип'ятити. При варінні найкраще залити їх окропом і закрити кришкою. Оскільки вітаміни при цьому переходять у відвар, доцільно відвар овочів не виливати, а використовувати для приготування супу. Слід також врахувати, що вітамін С руйнується при зіткненні з міддю або залізом. По можливості, слід уникати контакту овочів і фруктів, що містять цей вітамін, з металевими предметами, зроблених із застосуванням заліза або міді. П. Брегг пише також, що оскільки тканини очей складаються, головним чином, з білка, то щоденний прийом їжі з адекватною кількістю протеїну важлива умова збереження зору в хорошому стані. Їжа, багата фосфором і залізом, також має значення для гарного харчування очей. Особливу увагу Брегг приділяє калію. «Якщо ви хочете мати сильні, живі очі, пише вона, вам необхідно стежити за тим, щоб ви отримували достатню кількість калію». «Слабкість очей, їх передчасне старіння і тьмяність, продовжує Брегг, безпосередньо пов'язані з недоліком калію».
Основними джерелами калію є яблука, оцет з яблучного соку і мед. У великих кількостях він міститься і в петрушці, селері, картоплі, дині, зеленій цибулі, апельсинах, родзинках, куразі. Сама Патриція Брегг для задоволення своєї щоденної потреби в калії щоранку брала склянку суміші, приготовленої за наступним рецептом: чайну ложечку чистого яблучного оцту вона розчиняла в склянці води і додавала туди чайну ложечку меду. Крім того, вона щодня їла два види сирих салатів, куди додавала яблучний оцет і деякі види ненасичених масел (таких як оливкова, соняшникова, арахісова, соєва, кукурудзяна).
На десерт у Брегг були свіжі, тушковані або печені фрукти з додаванням до них меду. Цього було достатньо, щоб отримати добову дозу калію. Спробуйте і ви слідувати цій програмі, говорить Брегг, і незабаром ви помітите чудові зміни в стані своїх очей. Згубними, що підривають силу очей вважає Брегг такі види їжі, як алкоголь, каву, чай, рафінований білий цукор і біле борошно. Слід уникати будь-деминерализованной і девітамінізірованной їжі.
Говорячи про роль вітамінів, мінеральних солей та інших речовин в поліпшенні зору, було б доцільно прислухатися до думки іншого відомого на Заході натуропата Чарльза Л. Томсона. Він написав серію книг про немедикаментозних методах лікування і одну з них «Ваш зір: догляд за ним і поліпшення природними методами» присвятив очам людини. У розділі книги, цілком висвітлює роль дієти в рішенні проблем із зором, Томсон робить таке зауваження: «... Твердження про те, що здоров'я очей досягається будь-якої спеціальною дієтою досить оманливе. Хоча ці органи з пов'язаними з ними структурами і вимагають особливих поживних речовин, немає ніякої необхідності що-небудь робити, щоб перетворити свою дієту в аномально багату продуктами, що містять ці інгредієнти. Відомо, наприклад, що коли в дієті відчувається нестача вітаміну А, зір погіршується. Однак шляхом поглинання у величезних кількостях моркви в профілактичних або лікувальних цілях мало чого (або взагалі нічого) вдасться домогтися. В НОРМАЛЬНИХ же кількостях це може істотно сприяти правильному і здоровому харчуванню, що приносить користь всьому організму в цілому ».
І ще одна цитата з його книги, яка вдало завершує цю думку: «Коли ортодоксальна медицина весь час підкреслює той факт, що вітамін, А необхідний для зору і вказує на те, що морква є хорошим його джерелом, яка страждає погіршенням зору не слід заспокоюватися, коли він зробить морква невід'ємною частиною своєї дієти. Не слід також поглинати незвично велику кількість цього та інших продуктів, про які відомо, що вони містять цей вітамін. Його метою має стати забезпечення свого організму розумно і добре збалансованою дієтою, що містить здебільшого свіжі фрукти і овочі і мінімум продуктів, що включають в себе, головним чином, крохмаль, а також рідку їжу ... На світі не існує якої-небудь спеціальної дієти для пацієнтів з порушеннями зору. Якщо загальна дієта хороша, а травлення і кровообіг в порядку, то організму цілком здатний забезпечити очі усіма речовинами, які їм потрібні, як для підтримки їх в нормі, так і для відновлення, якщо це необхідно ».
Підхід Томсона до розуміння раціональної дієти для очей нам видається правильним. Очі, що є складовою частиною тіла, отримують харчування з тієї ж кровоносної системи, що і весь інший організм. Нестача вітамінів і інших життєво важливих елементів позначається негативно не тільки на очах, а й на інших органах тіла. Тому говорити про раціональне харчування тільки для очей було б некоректно. Розумна дієта для очей означає розумну дієту для всього організму, і навпаки. Мову можна вести лише про деякі нюанси, може бути, більшою чутливості очей до нестачі певних поживних речовин або вітамінів. Так, ознаки нічний сліпоти можуть почати відчуватися раніше, ніж стане помітним лущення шкіри, також викликається недоліком вітаміну А.
Слід погодитися і з іншою думкою Томсона тільки збалансована за кількістю і якістю їжа приносить користь. Надмірне поглинання будь-яких певних продуктів з метою «набору» необхідних поживних речовин мало результативно. Акцент слід робити на найрізноманітнішої І ЗДОРОВОГО їжі з включенням в свою дієту багатих на вітаміни продуктів. Чи не ударний прийом продуктів, багатих певними вітамінами або мінеральними речовинами, а скоріше РЕГУЛЯРНИЙ дотримання принципів раціональної дієти ось, що важливо для ваших очей. Результати не забаряться позначитися. На останній з аспектів регулярне, раціонально організоване харчування особливу увагу звертає інший послідовник Бейтса, також відомий натуропат Гаррі Бенджамін. У книзі «Гарний зір без окулярів» він викладає свої погляди на дієту в разі порушень зору. Бенджамін вважає, що однією з причин дефектного зору виступає закріпачене, напряженнное стан м'язів ока, викликане тим, що кровоносні судини і м'язи в районі очей засмічуються і забиваються шлаками нераціонально обраної їжі. Порушується правильний кровотік, дренажні процеси, і м'язи, замість того, щоб бути м'якими і еластичними, стають твердими і напруженими. Поступово це призводить до порушення акомодацій процесів, а згодом впливають і на форму очних яблук. Зрештою, зір людини погіршується. І далі Бенджамін робить таку заяву: «У багатьох випадках проста міопія, гіперметропія і астигматизм викликаються не чим іншим, як зазначеної вище причиною, в той час як пресбиопия (старече зір) ТІЛЬКИ цим». Які рекомендації Г. Бенджаміна щодо правильної дієти? Тут слід зазначити ще раз, що його думка, як і думка Брегг, мало відрізняється від того, що прийнято в численних виданнях останніх років по раціональної організації харчування.
Основні положення його рекомендацій коротко можна звести до наступних ключовим вказівкам: Рекомендації по харчуванню від Г. Бенджаміна
1. Ми їмо для того, щоб жити, а не для того, щоб робити собі приємність. Пам'ятайте завжди про це і їжте їжу не стільки приємну на смак, скільки багату необхідними поживними речовинами.
2. Уникайте рафінованої і демінералізованої їжі: цукру, хліба, круп і т. Д .; консервованих і подрібнених продуктів: фруктів, м'яса, риби і т. д .; солодких страв типу варення, шоколаду, тістечок та інших аналогічних продуктів.
3. Зробіть акцент в своєму харчуванні на природній, не піддалася кулінарній обробці їжі свіжих фруктах, зелені, овочах, коренеплодах, горіхах, висушених плодах і молочних продуктах. Вони складають основу раціональної дієти.
4. Підстав для уникнення риби і м'яса немає, але їх треба їсти не дуже багато (досить 1 раз в день). При цьому м'ясо і риба повинні бути максимально свіжими (ніяких консервованих і заготовлених про запас продуктів!).
5. Не слід також особливо уникати і споживання борошняних виробів, але тут потрібна помірність (одноразовий прийом на добу достатній). Найбільше підходить хліб з НЕ просіяного борошна.
6. Уникайте дієти, багатої крохмалем, цукром, білками: джемів, кондитерських виробів, білого цукру, білого хліба. Шкідливі м'ясо, риба і яйця, які споживаються по 2-4 рази на день.
7. Ніколи під час їжі не користуйтеся приправами або питвом (напоями, в тому числі і спиртними). До мінімуму скоротіть споживання чаю і кави. Якщо вам все ж захотілося випити чаю, пийте його слабким і без цукру.
8. Продукти повинні бути найвищої свіжості. Виключіть з раціону копченості та консерви.
Бенджамін в своїй роботі пропонує також приблизні варіанти щоденного раціону. Починати день рекомендується з фруктів: найкращим сніданком будуть свіжі фрукти і / або сухофрукти зі свіжим холодним молоком. Хліб при цьому виключається тільки фрукти і молоко. На обід або вечерю рекомендується салат або винигрет із зелені, наприклад, салату-латуку, селери, помідорів, огірків, протертою сирої моркви і т. Д. Разом з хлібом з НЕ просіяного борошна, маслом і вершковим сиром. В якості приправи до салату, якщо ви захочете, можете використовувати лимонний сік і чисте, без домішок оливкова олія. Вашим другим блюдом можуть стати тушковані чорносливи, вершки або щось на зразок цього. Якщо два рази в день у вас буде їжа типу описаної ВШЕ, то в третій прийом їжі можна вже включити м'ясо, рибу або яйця з вареними на пару овочами (якщо це картопля, то він завжди повинен готуватися в шкірці). На друге можете подати сухофрукти, горіхи, печені яблука і ін.
Досить цікавими є погляди на диететику індійського професора Р. С. Агарвал, який написав серію книг, в яких були викладені природні методи відновлення зору, здавна застосовувалися в Індії (в тому числі і йогические), а також метод Бейтса, прихильником якого він є. Погляди Агарвал на правильне харчування сформувалися в основному під впливом давньоіндійської системи лікування Аюрведа. Вони досить оригінальні і дещо відрізняються від прийнятих в традиційній медицині, не так протистоячи їм, скільки доповнюючи абсолютно з несподіваних сторін. Зупинятися ми на них не будемо, оскільки в наші завдання входить виклад тих аспектів дієти, які зв'язуються зарубіжними авторами безпосередньо із зором. У зв'язку з цим, Агарвал пише, що зазвичай аномалії рефракції зустрічаються при нормальному травленні і стан здоров'я і робити будь-яких особливих змін в дієті немає необхідності. У той же час він додає, що дуже корисним (тобто плюс до вашої звичайної дієти) в даному випадку було б лікувальне харчування у вигляді молока, масла або мигдалю.
Корисними при нічний ( «курячої») сліпоти Агарвал вважає: всі види круп з вершковим маслом або перетопленим рідким маслом з молока буйволиць; приймати вранці суміш зі свіжого масла з невеликою кількістю чорного перцю, підсолодивши все це цукром. Або ж можна взяти 5-20 мигдалин, вимочені у воді і очищених від шкірки, і приймати їх разом з коринкою або з чимось аналогічним; рис з перетопленим рідким маслом з молока буйволиць, молоком і медом; молоко, нагріте за допомогою червоного раскаленног кільця з золота, а потім змішане з перетопленим рідким маслом з молока буйволиць, медом або цукром; смажену рибу і яйця; риб'ячий жир, препарати з вітаміну А. Рекомендується при «курячій» сліпоти ставити клізми з застосуванням свіжого (зазвичай рослинного) масла, м'ясного соку, молока, цукру і меду. Порівняйте це з тим, що говорить Рам Кумар (див.розділ 3.7.).
Підводячи підсумки аналізу рекомендацій проповідників системи Бейтса в області харчування, можна зробити висновок, що вони мало чим відрізняються від загальноприйнятих поглядів сучасної медицини, особливо натуропатической, орієнтованої на лікування природними методами. З цієї причини ми не стали дуже докладно зупинятися на раціональної організації дієти у випадках з порушенням зору. Особливою специфіки вона не має. Не випадково і Г. Бенджамін, і Ч. Л. Томсон рекомендують звернутися до відповідної літератури. Такий же рада дамо і ми вам, шановні читачі.
Слід врахувати, що є й інші аспекти правильного формування дієти, оскільки харчування не обмежується тільки прийомом їжі. Йдеться про стимуляцію процесів травлення, забезпеченні правильного функціонування органів травлення, виділення і т. Д. Так, наприклад, індійської народною медициною широко рекомендується використання процедури промивання шлунка (яке, до речі, є складовою частиною хатха-йоги). Вона має загальнозміцнювальну дію на організм, непрямим чином впливаючи на зір. Дотримання цієї процедури вимагає дотримання цілого ряду рекомендацій і представляє певну складність при відсутності під рукою фахівця, що володіє цим методом, або, в крайньому випадку, досить надійних джерел, що описують техніку виконання цієї процедури. Оскільки подібних загальнозміцнюючих вправ, які надають непрямий вплив на зір, досить багато, описати їх тут просто не представляється можливим. Хочемо тільки, щоб ви засвоїли одну важливу істину тільки в абсолютно здоровому тілі можуть бути абсолютно здорові органи. Тому не обмежуйтеся тренуванням одних лише очей. Саме те, що очі завжди розглядалися ортодоксальними медиками як якихось абсолютно не пов'язаних з тілом утворень і послужило причиною того, що в боротьбі з порушеннями зору вони часто програвали. Вам треба врахувати всі чинники і тренування очей, і раціональність дієти і правильність дихання і т. Д., Якщо ви хочете мати ідеальний зір. Останньому зі згаданих чинників диханню в системі Бейтса також відводиться важлива роль. Основні рекомендації в цій галузі викладені нами в наступному розділі.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал