Експерти розповіли, чим небезпечні чіпси з водоростей і чим корисна йодована сіль
За словами медиків з ендокринологічного наукового центру відомства, внаслідок дефіциту йоду в країні понад 1,5 мільйона дорослих та 650000 дітей щорічно потребують спеціалізованої ендокринологічної допомоги. На даний момент йодовану сіль використовують менше 30%. Для порівняння: в країнах з Євразійського економічного союзу прийнято загальне йодування солі.
Коментує доктор медичних наук, ендокринолог Анна Гончарова: "У невеликих кількостях така сіль корисна, а профілактика нестачі йоду потрібна і важлива. Шкода можуть принести продукти-напівфабрикати з полиць наших супермаркетів, наприклад, чіпси з водоростей. Справа в тому, що в них кількість йоду перевищує допустимі норми більш ніж у 500 разів. Це вже може привести до порушеннями в роботі щитовидної залози. Для профілактики йододефіциту добре регулярно вживати в їжу морську рибу або морську капусту. При цьому їжу солити краще не під час приготування, а після".
Але потрібно пам'ятати, що в чистому вигляді йод погано засвоюється. Йому потрібна підтримка вітамінів А, В, Е і селену. І, підкреслюють експерти, обов'язково дотримуйтесь умови зберігання солі (упаковка повинна бути герметично закрита і ізольована від прямих сонячних променів). Тоді вона збереже корисні властивості.
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал