Любов до випічки і фастфуду може довести до недоумства
Люди з вищим рівнем трансжирів у крові на 50-75% більше ризикують отримати діагноз "хвороба Альцгеймера" або "деменція", пише CNN. Раніше вже було відомо, що транс-жири небезпечні для серцево-судинної системи. Тепер сюди додався неврологічний фактор. Було проведено дослідження понад 1600 чоловік і їх раціону. На початок дослідження ні у кого не фіксувалася деменція. Однак за 10 років ситуація змінилася.
Так, люди з двома найвищими показниками трансжирів в тілі внаслідок харчування мали на 52% і 74% більше підвищений ризик розвитку деменції, ніж люди з найнижчими показниками. Дослідження також показало, що ризик смертності знизився б на 13%, якщо б люди замінили 5% калорій в раціоні з поганих жирів мононенасичені жири.
Харчова промисловість любить трансжири, тому що вони відрізняються низькою вартістю, довго зберігаються, надають їжі відмінний смак і текстуру. Трансжири можна знайти в смажених продуктах, вершках для кави, тістечок, замороженої піци, печиво, крекери, печиво та десятках інших оброблених продуктів.
В останньому дослідженні експерти виявили, що солодка випічка була найсильнішим чинником, що підвищує рівень трансжирів. Наступним був маргарин, за яким слідували цукерки, карамель, круасани, немолочні вершки, морозиво і рисові крекери.
Також читають:
Розділи медицини
Це - цікаво
- Медичний портал